Τηλεφωνική συνομιλία είχαν οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ και της Ρωσίας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επαφές ενόψει των διαπραγματεύσεων των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία την ερχόμενη βδομάδα, εν μέσω σφοδρών αντιθέσεων και επικίνδυνης όξυνσης της αντιπαράθεσης Δύσης – Ρωσίας, με επίκεντρο την Ουκρανία.

Σήμερα είχαν τηλεφωνική συνομιλία ο υπουργός ’Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου, συνομιλία που χαρακτηρίστηκε «σπάνια» ανάμεσα σε υπουργούς Άμυνας των δύο χωρών.

«Συζήτησαν για τη μείωση των κινδύνων στα σύνορα της Ουκρανίας» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, σε μια πολύ σύντομη ανακοίνωση.

Διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας αναμένεται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου στη Γενεύη, όπου θα συναντηθούν αντιπροσωπείες, με επικεφαλής την αναπληρώτρια ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, και τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Σ. Ριαμπκόφ.

Στις 12 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες θα γίνει ειδικό Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ρωσίας, με τη συμμετοχή των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ, του Σ. Ριαμπκόφ και Ρώσων αξιωματούχων.

Στις 13 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει στη Βιέννη ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), όπου συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ουκρανία και ευρωπαϊκά κράτη.

Αύριο, Παρασκευή 7 Ιανουαρίου, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ θα έχουν τηλεδιάσκεψη όπου θα συζητήσουν «θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας» και «την στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας μέσα και γύρω από την Ουκρανία».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...