Τηλεμαχία Μακρόν – Λεπέν μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του γαλλικού λαού

προεκλογικό Debate στη Γαλλία

Μια ακόμη αντιπαράθεση για τον καλύτερο διαχειριστή των συμφερόντων του γαλλικού κεφαλαίου είχαν ο Μ. Μακρόν και η Μ. Λεπέν, αυτή τη φορά στο περιβόητο ντιμπέιτ. Οικονομία, συνταξιοδοτικό, διεθνείς σχέσεις αλλά και η αντιμετώπιση της πανδημίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, με τις «εντυπώσεις» να κερδίζει ο απερχόμενος πρόεδρος όπως αναφερόταν στον γαλλικό (και όχι μόνο) Τύπο, που έσπευσε για ακόμη μια φορά να προβάλει τη λογική του «μικρότερου κακού», η οποία τελικά θρέφει κάθε φορά την ακροδεξιά. 

Ο Μ. Μακρόν έριξε ιδιαίτερο βάρος στο δάνειο που είχε λάβει το κόμμα της Λεπέν για την προεκλογική της εκστρατεία το 2017 από ρωσική τράπεζα. «Το πρόβλημα είναι πως όταν μιλάτε για τη Ρωσία, μιλάτε για τον τραπεζίτη σας», είπε. «Είσαστε εξαρτημένη από τη ρωσική εξουσία, είσαστε εξαρτημένη από τον Πούτιν».

Ο καθένας επέλεξε να «χαϊδέψει τα αυτιά» του ακροατηρίου του, αλλά και να προσεγγίσει τις εξελίξεις με βάση τα τμήματα του γαλλικού κεφαλαίου που εξυπηρετεί. Για παράδειγμα, η Μ. Λεπέν βγήκε με σημαία τις αντιμεταναστευτικές κορώνες και χαρακτήρισε «αφόρητη αδικία» την συνταξιοδότηση στα 65 έτη που επιθυμεί ο Μακρόν, λέγοντας ότι αν εκλεγεί, οι Γάλλοι θα μπορούν να φύγουν από την εργασία τους στα 62 έτη.

Ο δε απερχόμενος πρόεδρος επέκρινε την Λεπέν ότι η μείωση των φόρων στους υδρογονάνθρακες που υπόσχεται θα αυξήσει τις εισαγωγές και την μόλυνση, εγκαλώντας την για «αποκλειστικά πυρηνική στρατηγική», ενώ ο ίδιος θέλει να κάνει «ταυτόχρονα» επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια και στις ανανεώσιμες πηγές.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...