Την αποστολή στρατιωτικών για εκπαίδευση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων αποφασίζει η ΕΕ

Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις
Φώτο Αρχείου / Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις

Σε μια ακόμη ένδειξη κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες, αξιωματούχοι της ΕΕ και των ΗΠΑ, δηλώνουν τις τελευταίες μέρες – με φόντο τα χτυπήματα σε στρατιωτικές υποδομές της Κριμαίας – πως τα όπλα που στέλνει η Δύση προορίζονται για απελευθέρωση ουκρανικών εδαφών και αυτό ισχύει και για την Κριμαία, η οποία ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014.

Ενδεικτική είναι και η τοποθέτηση του επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και μάλιστα τη στιγμή που η ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη για τα χτυπήματα στην Κριμαία: «Ο πόλεμος παίρνει νέα τροπή. Οι Ουκρανοί πέρασαν στην επίθεση. Οι επιθέσεις στην Κριμαία έχουν σημαντική στρατιωτική και ψυχολογική διάσταση. Οι Ρώσοι μοιάζουν ξεπερασμένοι τεχνολογικά, αλλά διατηρούν μια ικανότητα να χτυπούν», σημειώνει, καλώντας τα κράτη της ΕΕ να δείξουν αντοχή στην βοήθεια προς το Κίεβο και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, «παραμένει αδιάλλακτος. Πρέπει να συνεχίσουμε τις πιέσεις μέσω των κυρώσεων και να ανασυγκροτήσουμε τις ουκρανικές δυνάμεις», αλλά και να «δώσουμε στην Ουκρανία ένα στήριγμα πέρα από την προμήθεια των όπλων», υποστηρίζει ο Μπορέλ.

Στο συμβούλιο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στην Πράγα την επόμενη βδομάδα ο Μπορέλ θα θέσει τη συγκρότηση μιας αποστολής για τη στήριξη της εκπαίδευσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην Ευρώπη, όπως το κάνουν ήδη οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί.

«Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να στηρίξουμε την Ουκρανία και να αυξήσουμε το κόστος του πολέμου για τη Ρωσία» έγραψε ο Ζοζέπ Μπορέλ στο μπλογκ του, με την ευκαιρία της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας και τη συμπλήρωση έξι μηνών από τη ρωσική εισβολή. «Θα το συζητήσουμε (…) στην Πράγα την επόμενη εβδομάδα, καθώς επίσης και το θέμα της βίζας για τους Ρώσους πολίτες και μια ενδεχόμενη ευρωπαϊκή εκπαιδευτική αποστολή για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις», πρόσθεσε. Ο Μπορέλ αναφέρθηκε στην ιδέα αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος και την Δευτέρα, εξηγώντας ότι δεν θα υλοποιηθεί στην Ουκρανία αλλά στις γειτονικές χώρες.

Ο Μπορέλ είπε ότι Ουκρανοί στρατιώτες ήδη εκπαιδεύονται στην Πολωνία, την Τσεχία, τη Βρετανία και τη Γαλλία – μεταξύ άλλων μαθαίνουν και τον χειρισμό των όπλων με τα οποία εξοπλίζουν αυτές οι χώρες την Ουκρανία για να την βοηθήσουν στον πόλεμο ενάντια στη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...