Την αυξανόμενη εμπλοκή των ΕΔ στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς επιβεβαίωσε ο Α/ ΓΕΕΘΑ

Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συμμετείχε ως επίτιμος ομιλητής στο «4ο ROAD SHOW για την Ασφάλεια και Συνεργασία», που διοργανώνεται από την «Ελληνική Ένωση για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία» (Greek Association for Atlantic and European Cooperation – G.A.A.E.C.), η οποία έλαβε χώρα την Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021, στη Λέσχη Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ).

Το ετήσιο ROAD SHOW άνοιξε ο Α/ΓΕΕΘΑ με την ομιλία του με θέμα «Ο Ρόλος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ως Παράγοντα Σταθερότητας και Ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και οι νέες Διατλαντικές Σχέσεις από Στρατιωτικής Πλευράς».

Ο Πρόεδρος του G.A.A.E.C. κ. Θεοδόσιος Γεωργίου συντόνισε την εκδήλωση, την οποία και προλόγισε μαζί με την κ. Δέσποινα – Ινώ Αφεντούλη, ανώτατο στέλεχος στην Διεύθυνση Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ, και την κ. Αλίκη Μητσάκου Πρόεδρο της WIIS – HELLAS (Γυναίκες για την Διεθνή Ασφάλεια – ΕΛΛΑΣ).

Το 4ο ROAD SHOW είναι η 4ο κατά σειρά εκδήλωση της G.A.A.E.C κι έχει σκοπό την εμπέδωση της τοπικής κοινωνίας στην αμερικανική παρουσία στη χώρα μας. Αυτό περίπου ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της κατά την εναρκτήρια ομιλία του.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι το “ταξίδι” του Road Show ξεκίνησε απ’ την Αλεξανδρούπολη, και ακολούθησαν η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, ο Βόλος και η Πάτρα. Πέντε πόλεις που έχουν ξεχωρίσει την τελευταία τριετία για την έντονη αμερικανική παρουσία, την έμμεση και άμεση εμπλοκή τους στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε μία γενική τοποθέτηση για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, αναφέρθηκε στο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας και τα χαρακτηριστικά του, καθώς και στις απειλές και τις προκλήσεις που η Ελλάδα και οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) αντιμετωπίζουν.

Ο Α/ ΓΕΕΘΑ επιχειρώντας να αποκρύψει τον πραγματικό λόγο της έντασης της τουρκικής προκλητικότητας τον περασμένο χρόνο σε Έβρο και Αιγαίο, αναφέρθηκε στη δυναμική των συμμαχιών της χώρας μας και της συμμετοχής στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, την ΕΕ, τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ.

Ο κ. Φλώρος, φαίνεται πως “ξέχασε” γρήγορα – αν δεν απέκρυψε επί τούτου – τον αρνητικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο στη διαχείριση των προσφυγικών ροών μετατρέποντας την χώρα μας σε αποθήκη ψυχών, όσο και στην αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας.

Ίδια ήταν και η στάση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ που έφτασαν να μιλούν για “διαφιλονικούμενα ύδατα”, για να φτάσουμε σήμερα στις νέες διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας, πάντα υπό ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Φλώρος ανέπτυξε το ρόλο που διαδραματίζουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην επιδίωξη του ελληνικού κεφαλαίου να αναβαθμνίσει τη θέση του στην περιοχή.

Η επιθετικότητα της ελληνικής αστικής τάξης υποστηρίχτηκε απ’ τον Α/ ΓΕΕΘΑ ως πρωτοβουλίες του ΓΕΕΘΑ που αφορούν τριμερή και άλλα σχήματα συνεργασιών, για την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Κύπρο, καθώς και με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας της χώρας μας με τη Γαλλία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και με το Μαυροβούνιο, την Ιταλία, τη Ρουμανία και τη Σερβία.

Ένα ακόμη σημείο που δείχνει την βαρύτητα της ελληνικής εμπλοκής και των κινδύνων που αυτή φέρνει, ο κ. Φλώρος αναφέρθηκε στην σημασία που δίνει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας την βαρύνουσα σημασία που διαδραματίζει η Βόρειο – Ατλαντική Συμμαχία για την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και έδωσε έμφαση στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Χώρα μας καθώς και στην συμβολή της στην ενίσχυση της Συμμαχίας μέσω του έργου του Κέντρου Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), του Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ), του Πεδίου Βολής Κρήτης (ΠΒΚ), του ΝΑΤΟ Rapid Deployable Corps Greece (NRDC-GR) και του νέου Νατοϊκού Κέντρου Αριστείας «Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής Αντιπυραυλικής Άμυνας» Integrated Air and Missile Defence (IAMD), στην Κρήτη.

Επιπρόσθετα έκανε μνεία στις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας για διευρυμένες πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών, όταν η ασφάλεια και η σταθερότητα ενός Συμμάχου ή οι βασικές συμμαχικές αξίες και αρχές τίθενται σε κίνδυνο, καθώς και για την περαιτέρω ενδυνάμωση της συλλογικής άμυνας, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας κρίσιμων συμμαχικών και εθνικών υποδομών, τη διατήρηση της τεχνολογικής υπεροχής των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, την εμβάθυνση των εταιρικών σχέσεων και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Ολοκληρώνοντας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε ότι οι Ελληνικές ΕΔ σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Κυβέρνησης και τις αποφάσεις της για την ανανέωση του προσωπικού τους, την πρόσκτηση νέων σύγχρονων μέσων, την αναδιοργάνωση στις δομές και την ενεργό συμμετοχή στις συμμαχικές εξελίξεις, ενισχύουν την “ικανότητα διασφάλισης της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος της χώρας μας, καθώς και των εθνικών συμφερόντων, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της”.

Τα παραπάνω αποτελούν κυνική παρουσίαση της συνεχιζόμενης συμμετοχής και κλιμακούμενης εμπλοκής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε σχήματα, συμμαχίες και επιχειρήσεις που προμηνύουν αρνητικές εξελίξεις για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής.

Ο ρόλος της χώρας μας ως σημαιοφόρου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, δεν εξασφαλίζει την περιβόητη “σταθερότητα” ούτε πρόκειται να φέρει πιο κοντά την ειρήνη στην περιοχή.

Η ιστορική διαδρομή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο δικό τους “Road Show“, έχουν αφήσει πίσω τους εκατόμβες νεκρών και ξεριζωμένους. Έχουν φέρει δικτατορίες και φτώχεια.

Οι λαοί με την δράση τους μπορούν να ακυρώσουν αυτούς τους σχεδιασμούς και να τραβήξουν το δικό τους δρόμο για την πραγματική ευημερία και ειρήνη.

Ο.Π

Δείτε ακόμα...