Την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 15-17 ετών

EUROKINISSI

Τη θετική της γνώμη για την έναρξη «εθελοντικού» εμβολιασμού στους εφήβους ηλικίας 15-17 ετών, με αναγκαία τη γονική συναίνεση, έδωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, καθώς, όπως είπε η πρόεδρός της Μαρία Θεοδωρίδου, «είναι ένα ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ζωής, που θα επαναφέρει τη χαρά στους νέους που τόσο ταλαιπωρήθηκαν από την πανδημία». Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα των εμβολιασμών και την επόμενη Δευτέρα θα γίνει γνωστό το πώς θα κλείνονται τα ραντεβού αλλά και το πώς θα εξασφαλιστεί η συναίνεση των γονέων.

Συγκεκριμένα, η Μ. Θεοδωρίδου χαρακτήρισε «απειλητική» τη μετάλλαξη «Δέλτα»,” η οποία «επέφερε μια αλλαγή των δεδομένων και υπαγορεύει μια ταχεία αναπροσαρμογή των σχεδίων και των αποφάσεών μας» και είπε ότι «τα άτομα που απειλούνται ιδιαίτερα από τη μετάλλαξη “Δέλτα” είναι τα ανεμβολίαστα άτομα, άτομα που λόγω χρόνιων νοσημάτων δεν ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό και άτομα κάτω των 18 ετών». Στάθηκε στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων, και με τις δύο δόσεις, για σοβαρή νόσηση και εισαγωγή σε ΜΕΘ, σύμφωνα με τις πρόσφατες μελέτες, αλλά ανέφερε, ρίχνοντας ξανά το βάρος στους πολίτες, πως οι τελευταίες εικόνες από διάφορα σημεία της χώρας δείχνουν πως «τα πράγματα έχουν χαλαρώσει και τα μέτρα έχουν εκλείψει».

Για τους κάτω των 18 ετών, η Μ. Θεοδωρίδου είπε πως ο εμβολιασμός θα προσέφερε στους εφήβους σημαντικό ποσοστό προστασίας. Σύμφωνα με μελέτες, οι έφηβοι μεταδίδουν ευκολότερα τον ιό από παιδιά μικρότερης ηλικίας και πρόσθεσε πως εκτός του εμβολιασμού τους θα υπάρχει και η έμμεση προστασία για άτομα του περιβάλλοντός τους. 

Είπε ακόμα ότι τα mRNA εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά στα παιδιά και τους εφήβους απ’ ό,τι στους ενήλικες και συμπλήρωσε πως ήδη υπάρχουν χώρες που έχουν προχωρήσει σε αυτό το μέτρο. Ωστόσο, έχουν παρατηρηθεί περιστατικά περικαρδίτιδας, είπε, που όμως φτάνουν τα 250 σε 8 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 12-17 ετών που έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα στον πλανήτη. 

Τέλος, ο Μ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων φτάνει το 38,2% και πως υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα εμβόλια ώστε όποιος επιθυμεί να κλείσει ραντεβού και να εμβολιαστεί άμεσα, ειδικά για «Johnson & Johnson» και «Moderna».  

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...