Την ιδιωτικοποίηση της Επιτροπείας σε βάρος των ανήλικων ασυνόδευτων προσφυγόπουλων προωθεί η κυβέρνηση

ΦΩΤΟ αρχείου

Την ιδιωτικοποίηση της Επιτροπείας σε βάρος των ανήλικων ασυνόδευτων προσφυγόπουλων προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ με το νομοσχέδιο «Εθνικό Σύστημα Επιτροπείας και Πλαίσιο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων», που ψήφισε σήμερα στην Βουλή.

Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου όπως ανέδειξαν οι βουλευτές του ΚΚΕ αποσύρεται ακόμα περισσότερο το κράτος από την αποκλειστική ευθύνη που θα έπρεπε να έχει για τους ασυνόδευτους ανηλίκους και παραδίδει τα ζητήματα που αφορούν τη μέριμνα, τη φροντίδα του ανηλίκου, τη στέγαση, τη σίτιση, την εκπαίδευσή του, δηλαδή αυτό που περιλαμβάνει η επιτροπεία, στους ιδιώτες και πιο συγκεκριμένα στις ΜΚΟ, στους ΟΤΑ, σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, διεθνείς οργανισμούς κόκ.

Η υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Σ. Βούλτεψη εμφάνισε το νομοσχέδιο ως προστασία των ανηλίκων, ενώ επιδόθηκε σε μακάβρια αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ για το πόσοι πρόσφυγες πνίγηκαν στο Αιγαίο με τη κυβέρνηση της ΝΔ και πόσο με του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε επιπλέον να αντιδρά στο νομοσχέδιο καταγγέλλοντας τάχα την κυβέρνηση για ιδιωτικοποίηση της επιτροπείας, υπερασπιζόμενος το δικό του νόμο τον οποίο παρουσίασε η εισηγήτριά του Θ. Φωτίου που όμως άνοιξε το δρόμο για αυτή την επικίνδυνη εξέλιξη καθώς είχε εντάξει τις ΜΚΟ την επιτροπεία και καθιέρωνε τον θεσμό του «επαγγελματία επιτρόπου». Επιπλέον εμφάνισε την ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία της ΕΕ που έχει συνεισφέρει με την συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στον κατατρεγμό των παιδιών αυτών ως …προστάτη τους.

Στα σημεία ήταν και η διαφωνία του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με τον ειδικό του αγορητή Κ. Καμίνη να αναφέρει ότι «εμείς θα ψηφίζαμε το νομοσχέδιο που θα κεφαλαιοποιούσε την υφιστάμενη σημαντική τεχνογνωσία των ΜΚΟ στον τομέα της επιτροπείας, προκειμένου το κράτος να είναι σε θέση να ασκήσει τον πραγματικό του ρόλο».

Η Ελ. Λύση βρήκε την ευκαιρία να ρίξει το εθνικιστικό του δηλητήριο. Καταψηφίζοντας έκανε λόγο για το πόσο πληρώνει ο Έλληνας τους παράνομους μετανάστες. Ενώ κατά τάχθηκε το ΜεΡΑ25 υπερασπιζόμενο ωστόσο τη δράση των ΜΚΟ.

Το ζήτημα της επιτροπείας πρέπει να ανήκει αποκλειστικά στο κράτος

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα ανέφερε ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου για το σύστημα της επιτροπείας και φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων δεν μπορεί παρά να ξεκινά από το γεγονός ότι «μιλάμε για παιδιά που στην πιο τρυφερή παιδική και εφηβική ηλικία έρχονται αντιμέτωπα με το πιο αποκρουστικό πρόσωπο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τον ξεριζωμό και τον κατατρεγμό».

Τόνισε ότι το σύστημα της επιτροπείας πρέπει να έχει αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα, να ανήκει στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους και να λειτουργεί προστατευτικά πρώτα και κύρια για τους ίδιους τους ασυνόδευτους ανηλίκους.

Όμως αντί γι αυτό «καθορίζετε ως επιτρόπους, δηλαδή υπεύθυνους για τη φροντίδα των ασυνόδευτων ανηλίκων, πραγματικά ένα συνονθύλευμα νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, ΟΤΑ, σωματεία, διεθνείς οργανισμούς, ΜΚΟ διεθνείς και εγχώριες, αυτές δηλαδή για τις οποίες κατηγορούσατε τον ΣΥΡΙΖΑ και κοπτόσασταν δήθεν για να τις καταργήσετε και σήμερα πραγματικά τους παραδίδεται στο πιάτο όλους αυτούς τους πολύ ευαίσθητους τομείς» και πρόσθεσε πως «κρατάτε ως φύλλο συκής την ευθύνη του κράτους, αλλά με έναν αποψιλωμένο από μόνιμο προσωπικό κρατικό μηχανισμό».

«Τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, είναι κόμματα ταυτισμένα με τη στρατηγική της ΕΕ που ακριβώς έχει ως επιλογή την πριμοδότηση στην εμπλοκή των ΜΚΟ» τόνισε.

Ανέφερε ακόμα ότι «διαφωνούμε επίσης με την τοποθέτηση των ανηλίκων στα λεγόμενα “εποπτευόμενα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης”, ακόμα και αν αυτό αφορά ανηλίκους άνω των 16 ετών, όπως είχαμε διαφωνήσει και με την αντίστοιχη διάταξη στο νομοσχέδιο του 2018 του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί πρόκειται για κρίσιμες ηλικίες, τη στιγμή μάλιστα που καιροφυλακτούν τα εγκληματικά κυκλώματα εκμετάλλευσης ανηλίκων για διακίνηση ναρκωτικών, πορνεία κλπ» ενώ επιπλέον «η ΜΚΟ που διαχειρίζεται τις συγκεκριμένες κατοικίες θα έχει το δικαίωμα να συναινεί στην πρόσβαση των ανηλίκων στην αγορά εργασίας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία εμπλοκή των ιδιωτών στην προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα κάνουν γαργάρα τις αιτίες και τους υπεύθυνους για τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων, οικογενειών με τα παιδιά τους, που εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να πέσουν στα δίχτυα των δουλεμπόρων κινδυνεύοντας να σκοτωθούν στο δρόμο ή να πνιγούν. Ενώ καταδίκασε και τα περί …«αξιών» της ΕΕ που διακηρύττει τόσο η κυβέρνηση όσο και τα άλλα αστικά κόμματα υπενθυμίζοντας την σύμφωνο ΕΕ, Τουρκίας που μετέτρεψε την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών. Επισήμανε ακόμα, δείχνοντας την σαπίλα του συστήματος, ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος για το μοίρασμα Ενεργειακών πηγών, αγορών, σφαιρών επιρροής μαίνεται, μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανάψει και άλλες εστίες να δημιουργήσει και άλλη προσφυγιά. Απάντηση έδωσε και στις αναφορές της Ελ. Λύσης κάνοντας λόγο για «κρυπτοφασισμό».

Δείτε ακόμα...