Την πολιτική απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ υπερασπίζεται η Κομισιόν

Την πολιτική απαξίωσης και ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ υπερασπίζεται προκλητικά η Κομισιόν σε απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου M. Βεστάγκερ σε ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.  Η Κομισιόν, παραδέχεται ότι διατηρούνται σε ισχύ και εν εξελίξει τα σχέδια για απολύσεις των εργαζομένων, απαξίωση και πώληση των εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ, δίνοντας κάλυψη στις αποφάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ. 

Κι όλα αυτά ενώ την ίδια περίοδο έχει αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση του νικελίου που διαθέτει κι επεξεργάζεται η ΛΑΡΚΟ, όχι μόνο λόγω της ευρείας εφαρμογής του στις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες και την ηλεκτροκίνηση αλλά και λόγω της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, με δεδομένο κι ότι η Ρωσία κι η Ουκρανία χώρες παραγωγοί νικελίου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαγωγής του. 

Στην απάντησή της η Κομισιόν αναπαράγει επίσης τους χιλιοειπωμένους και χρεοκοπημένους ισχυρισμούς περί δήθεν «παράνομων» κρατικών ενισχύσεων προκειμένου να δικαιολογήσει τα απαράδεκτα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ως εργαλείο για το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ. Απαιτεί απροκάλυπτα την υλοποίηση της απόφασης που υποχρεώνει την Ελλάδα να ανακτήσει, όπως αναφέρεται,  την «ενίσχυση ύψους 135 εκατ. EUR (συν τους τόκους) η οποία χορηγήθηκε στη ΛΑΡΚΟ με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων και εισφορών κεφαλαίου κατά την περίοδο 2008-2010». Με πρόσχημα ότι η ΛΑΡΚΟ έχει πρόστιμο για «κρατικές ενισχύσεις» έμεινε χρόνια μακριά από χρηματοδοτήσεις και δάνεια. Το γεγονός αυτό την έφερε πίσω στον εκσυγχρονισμό και στην ανάπτυξή της. Και όλα αυτά όταν η ΕΕ με τις αποφάσεις της, τα προγράμματά της, το Ταμείο Ανάκαμψης και τα ΕΣΠΑ, έχει «μπουκώσει» με εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ τους μονοπωλιακούς ομίλους, τις τράπεζες, τα funds, μέσω επιδοτήσεων, κρατικών ενισχύσεων και εγγυήσεων, φοροαπαλλαγών, εξασφαλίζοντάς τους εγγυημένη κερδοφορία. 

Η απάντηση της Κομισιόν είναι χειροπιαστή απόδειξη για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και το λαό μας ότι η πολιτικής της ΕΕ, ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, που υπηρετούν τα κόμματα της αστικής διαχείρισης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ έχουν μόνιμα θύματα τους ίδιους για τα κέρδη των μονοπωλίων. 

Με την ενίσχυση  του μεγαλειώδους αγώνα των εργαζομένων, την αλληλεγγύη του λαού μπορεί να εμποδιστεί το σχεδιασμένο έγκλημα απαξίωσης και απόλυσης των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Να μην μείνει αναπάντητη η πρόκληση. Τώρα να δυναμώσει η πάλη για:

– Να διασφαλιστεί η ενιαία και συνολική παραγωγική λειτουργία της ΛΑΡΚΟ.

– Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και η καταβολή του μόχθου τους στο 100%.

– Να υπάρξουν σχέδιο και χρονοδιάγραμμα επισκευής, εκσυγχρονισμού, αύξησης της παραγωγής σε ένα ασφαλές περιβάλλον για τους εργαζόμενους.

Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

Η Ερώτησης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

«Το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και η απόλυση όλων των εργαζομένων οδηγεί στην ανεργία 1.300 εργάτες και στην έξωση 300 οικογενειών από σπίτια που τους έχουν παραχωρηθεί.

Το κλείσιμο μιας στρατηγικά σημαντικής βιομηχανίας, λόγω της διαχρονικής απαξίωσής της από όλες τις κυβερνήσεις, προχωρά με την αξιοποίηση της απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει πρόστιμο ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ και χρηματική ποινή ύψους 4.368.000 ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης, με τη δικαιολογία ότι δεν ανακτήθηκαν κρατικές ενισχύσεις που υποτίθεται ότι χορηγήθηκαν στη ΛΑΡΚΟ, όταν η ΕΕ επιτρέπει κρατικές ενισχύσεις εκατομμυρίων ευρώ για την εξασφάλιση της κερδοφορίας επιχειρήσεων με πρόσχημα την πανδημία.

Η Ελλάδα διαθέτει στο υπέδαφός της το 90% των καταγεγραμμένων κοιτασμάτων νικελίου όλης της ΕΕ. Τα μεταλλεύματα είναι κοβαλτιούχα, γεγονός που τα καθιστά δυσεύρετα σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε συνθήκες που προωθείται εκτεταμένα η ηλεκτροκίνηση.

Η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική επιχείρηση στην ΕΕ που παράγει σιδηρονικέλιο από εγχώρια ιδιόκτητα κοιτάσματα, καλύπτοντας πάνω από το 5% της ευρωπαϊκής αγοράς. Η ΛΑΡΚΟ έχει τη δυνατότητα παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

1.    στο αίτημα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ να συνεχιστεί ενιαία η παραγωγική λειτουργία, να εκσυγχρονιστεί η επιχείρηση και να αυξηθεί η παραγωγή σε ασφαλές περιβάλλον για τους εργαζόμενους;

2.    στο αίτημα να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων;

3.    στο ότι τα απαράδεκτα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στη ΛΑΡΚΟ και πρέπει να ακυρωθούν ήταν αποτέλεσμα της προσφυγής της Επιτροπής στο ΔΕΕ;»

Η απάντηση της Κομισιόν

«Όπως ανέφερε η Επιτροπή στις απαντήσεις της στις γραπτές ερωτήσεις E-001561/2016, E‑005413/2016, E-008909/2016, E-004176/2019 και E-003143/2020, στις 27 Μαρτίου 2014, η Επιτροπή εξέδωσε απόφαση που υποχρεώνει την Ελλάδα να ανακτήσει την ενίσχυση ύψους 135 εκατ. EUR (συν τους τόκους) η οποία χορηγήθηκε στη ΛΑΡΚΟ με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων και εισφορών κεφαλαίου κατά την περίοδο 2008-2010.

Μέχρι σήμερα, η παράνομη και ασυμβίβαστη κρατική ενίσχυση δεν έχει επιστραφεί. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι υποχρεωμένη να ανακτήσει την εν λόγω ενίσχυση.

Η ΛΑΡΚΟ τέθηκε σε ειδική διαχείριση το 2020. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή, η πώληση των στοιχείων ενεργητικού της ΛΑΡΚΟ στο πλαίσιο της ειδικής διαχείρισής της βρίσκεται σε εξέλιξη. Μετά την πώληση αυτή, ο/οι νέος/-οι ιδιοκτήτης/-ες θα μπορούσε/-αν δυνητικά να συνεχίσει/-ουν την εξόρυξη λατερίτη και την παραγωγή σιδηρονικελίου στις πωληθείσες εγκαταστάσεις, απασχολώντας ενδεχομένως νέους και/ή πρώην εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ, ενώ δεν θα είναι υπεύθυνος/-οι για την ανάκτηση της ασυμβίβαστης ενίσχυσης σε περίπτωση οικονομικής ασυνέχειας μεταξύ της ΛΑΡΚΟ και του/των νέου/-ων ιδιοκτήτη/-ών των περιουσιακών στοιχείων.

3. Στις 29 Ιανουαρίου 2020, η Επιτροπή κίνησε νομικές διαδικασίες κατά της Ελλάδας δυνάμει του άρθρου 260 παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ, λόγω της σημαντικής καθυστέρησης στη συμμόρφωση με την απόφαση του Δικαστηρίου της 9ης Νοεμβρίου 2017, με την οποία καταδικάστηκε η Ελλάδα για τη μη ανάκτηση της παράνομης και ασυμβίβαστης ενίσχυσης από τη ΛΑΡΚΟ[1]. Στις 20 Ιανουαρίου 2022, το Δικαστήριο διέταξε την Ελλάδα να καταβάλει κατ’ αποκοπή ποσό και περιοδικές χρηματικές ποινές».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...