Την πρόταση των ΗΠΑ για τις φρεγάτες κατέθεσε ο Πάιατ στον υπουργό Άμυνας

Την αμερικανική πρόταση για τις τέσσερις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού παρέδωσαν ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ και ο υποναύαρχο Morley του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Πρόκειται για μέρος εξοπλισμούς στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της βαθύτερης εμπλοκής της χώρας σε επικίνδυνους σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή, καθώς οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί.

Η κυβέρνηση είχε αποστείλει στα τέλη του περασμένου Μαρτίου Επιστολή Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (LOR), για το κόστος του προγράμματος ναυπήγησης τεσσάρων νέων φρεγατών, από κοινού με την προσφερόμενη τιμή για τη διάθεση δύο πλοίων ως «ενδιάμεση λύση», αλλά και για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ («Ύδρα», «Σπέτσαι», «Ψαρά», «Σαλαμίς»), γερμανικής κατασκευής, του Πολεμικού Ναυτικού.

Με ανάρτησή του στο twitter ο Αμερικανός πρέσβης ισχυρίζεται ότι η πρόταση αφορά «μια διακυβερνητική συμφωνία με μακροπρόθεσμο αντίκτυπο: στην εγχώρια παραγωγή, στην ενίσχυση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην πιο ισχυρή και ικανή περιφερειακή ναυτική δύναμη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Αμερικανικό Πεντάγωνο σχεδιάζει την προώθηση των φρεγατών «Multi-Mission Surface Combatant» (MMSC), της «Lockheed Martin», ενός σκάφους με καθαρά επιθετικό χαρακτήρα που θα «κουμπώσει» στους σχεδιασμούς για μεγαλύτερη εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικά του Πολεμικού Ναυτικού στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, από την Μεσόγειο, μέχρι τον Περσικό Κόλπο.

Πρόταση για πώληση φρεγατών έχουν καταθέσει επίσης η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Δείτε ακόμα...