Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμούς στις ομάδες 75 – 79 και 60 – 64

Εμβολιασμός στο ΑΧΕΠΑ
Εμβολιασμός στο ΑΧΕΠΑ / Πηγή: Eurokinissi

Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού των ηλικιακών ομάδων 60 έως 64 και 75 έως 79 ετών. Οι εμβολιασμοί για την ομάδα 75 – 79 θα αρχίσουν στις 12 Φεβρουαρίου και για την ομάδα 60 – 64 στις 15 Φεβρουαρίου. Αυτό ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό,

Η διαδικασία του εμβολιασμού προχωρά με αργούς ρυθμούς και το όριο εμβολιασμών που πρέπι να γίνουν για να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία, να εμβολιστεί δηλαδή το 70% του πληθυσμού, θα είναι μια μακρά πολύμηνη διαδικασία. Όπως είπε ο Μ. Θεμιστοκλέους, μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 410.000 πολίτες, ποσοστό 3,9% του πληθυσμού, ενώ πρόσθεσε ότι ήδη έχουν παραλειφθεί οι πρώτες 45.000 δόσεις του εμβολίου της Astra Zeneca.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί με το εμβόλιο Astra Zeneca στη χώρα θα ξεκινήσουν από την στην ηλικιακή ομάδα 60-64 και θα δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα που θα αφορά αποκλειστικά εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο εμβόλιο σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα. Το σύστημα αυτό θα κινείται παράλληλα με το σύστημα των εμβολιασμών που ήδη είναι δρομολογημένο. Μάλιστα, για την ηλικιακή ομάδα από 75 έως 79 ετών ο στόχος είναι, συμπλήρωσε, να ξεκινήσει εμβολιασμός στις 15 Φεβρουαρίου.

Ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είπε ακόμα ότι τα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα αυξηθούν, καθώς ανοίγουν τμήματα στα δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, στα κτίρια της Helexpo στην Αθήνα και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε, στόχος είναι να ενεργοποιηθούν άμεσα 750 εμβολιαστικά κέντρα τον Φεβρουάριο και μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχουν εμβολιαστεί οι πολίτες των ηλικιακών ομάδων από 60 έως 64 και από 75 έως 79, οι οποίοι ανέρχονται περίπου σε 1 εκατομμύριο. 

Σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη των υγειονομικών, είπε ότι μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί το 73% των γιατρών και το 50% του νοσηλευτικού προσωπικού.

Όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου Astra Zeneca στις ηλικίες πάνω από 65 χρόνια, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, είπε ότι οι μελέτες που έχουν γίνει περιελάμβαναν μικρό αριθμό ατόμων άνω των 65 ετών, οπότε δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους σε αυτές τις ομάδες. Σύντομα όπως, πρόσθεσε, θα έχουμε αποτελέσματα και για αυτές τις ηλικιακές ομάδες, οπότε αν είναι θετικά, το εμβόλιο θα μπορεί να ενταχθεί στον προγραμματισμό και για τον δικό τους εμβολιασμό. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε πως σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, πρόκειται για ένα εμβόλιο ασφαλές, που παράγει αντισώματα και είναι αποτελεσματικό.

Επίσης η Μ. Θεοδωρίδου υπενθύμισε την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών το εμβόλιο Astra – Zeneca ναχορηγείται στην ηλικιακή ομάδα 18 – 65 και μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης να μεσολαβεί διάστημα 12 εβδομάδων.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...