Τις γνωστές πολιτικές καταστολής προσφύγων και μεταναστών εμφανίζει ως διέξοδο η ΕΕ

Επτά χρόνια από την ανακοίνωση «μέτρων κατά των δικτύων διακινητών» της ΕΕ, η Κομισιόν, στην απάντησή της σε ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ σχετικά με τα πολύνεκρα ναυάγια στο Αιγαίο, επικαλείται «ανανέωση του σχεδιασμού» της που αποδεδειγμένα οδήγησε στη γιγάντωσή τους και ντε φάκτο εξυπηρέτησε τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων με βάση τις ανάγκες τους για φθηνό ευέλικτο, εύκολα εκμεταλλεύσιμο εργατικό δυναμικό.

Η πραγματικότητα διαψεύδει καθημερινά τους προκλητικούς ισχυρισμούς της Κομισιόν ότι δεν υπάρχει «σύνδεση μεταξύ των τραγικών γεγονότων και της πολιτικής της ΕΕ» και ότι δήθεν η κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας έχει φέρει απτά αποτελέσματα στην μείωση των απωλειών των ανθρώπινων ζωών.

Ο ισχυρισμός της καταρρίπτεται μόνο και μόνο από τα τελευταία πρόσφατα παραδείγματα όπως  είναι ο θάνατος του 4χρονου Σύρου πρόσφυγα Αϊμάν Αλ Σαλέχ μετά από πολυήμερο αποκλεισμό 30 Σύρων προσφύγων σε νησίδα του ποταμού Έβρου, ο πρόσφατος θάνατος μίας γυναίκας στην προσπάθεια της να διασχίσει και πάλι τον Έβρο στα ελληνοτουρκικά σύνορα με βάρκα.

Όλα τους είναι αποτελέσματα της ευρωενωσιακής πολιτικής, που υλοποίησαν διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις. Η πολιτική του εγκλωβισμού στις νέες υπερδομές φυλακές, της καταστολής με τους πελώριους φράχτες και τα υπερσύγχρονα μέσα παρακολούθησης και ελέγχου στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, των επαναπροωθήσεων με την εμπλοκή της Frontex – για την οποία η Κομισιόν αποφεύγει να αναφέρει το παραμικρό – της απαράδεκτης κοινής δήλωσης με την Τουρκία του 2016, που αποδεδειγμένα πλέον οδηγεί τους πρόσφυγες με κίνδυνο της ζωής τους στα νύχια των κυκλωμάτων για νέα πιο μακρινά και πιο ριψοκίνδυνα ταξίδια.

Άλλωστε, πολύνεκρα ναυάγια συμβαίνουν όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά σε όλη τη Μεσόγειο, που έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο τάφο ξεριζωμένων. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ευρωενωσιακής στρατηγικής καταστολής και των “έξυπνων ευρωπαϊκών συνόρων”, δηλαδή το άνοιγμα και το κλείσιμο της κάνουλας της ροής των μεταναστών και προσφύγων ανάλογα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Μεγάλες είναι και οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ που με τη θεσμοθέτηση της έννοιας της ασφαλούς τρίτης χώρας για την Τουρκία, πρακτικά νομιμοποίησε την πολιτική των επαναπροωθήσεων, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των προσφύγων. Σε αυτά τα πλαίσια, βγάζουν μάτι τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών μελών της, οι απαράδεκτες διακρίσεις στη διαχείριση των προσφύγων μεταξύ εκείνων της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, και εκείνων από προηγούμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, όπως στη Συρία, τη Λιβύη και αλλού.

Το πρόσχημα της ΕΕ που αναμασά και η ελληνική κυβέρνηση περί καταπολέμησης των δικτύων διακίνησης ανθρώπων, δεν αλλάζει το πραγματικό περιεχόμενο της εγκληματικής πολιτικής της. Τέλος σε αυτό το συνεχιζόμενο έγκλημα μπορεί να θέσει ο λαός σε σύγκρουση με το ευρωενωσιακό πλαίσιο της καταστολής και του εγκλωβισμού στα σύνορα, με την κατάργηση της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, τη δημιουργία Επιτροπών Ασύλου μέσα στην Τουρκία με ευθύνη της ΕΕ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ώστε να ταξιδεύουν οι πρόσφυγες απευθείας στις χώρες πραγματικού προορισμού τους με ασφάλεια και να σταματήσουν τα ταξίδια του τρόμου σε Έβρο και Αιγαίο.  

H Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης  E-000034/2022 προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος

Θέμα: Πολύνεκρα ναυάγια με πρόσφυγες στο Αιγαίο

Τα τρία θανατηφόρα ναυάγια στη θάλασσα του Αιγαίου μέσα σε λίγες μέρες στο τέλος του 2021, με δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους πρόσφυγες, ανάμεσά τους βρέφη και μικρά παιδιά, είναι αποτέλεσμα της αντιδραστικής στρατηγικής της ΕΕ στο προσφυγικό.

Η πολιτική της καταστολής στα σύνορα με την αναβάθμιση αστυνομικών και στρατιωτικών μηχανισμών, τους νέους πελώριους φράκτες και τις υπερδομές – φυλακές στα νησιά και στον Έβρο και οι προβλέψεις του νέου Συμφώνου για επίσπευση απελάσεων οδηγούν τους πρόσφυγες στα νύχια των κυκλωμάτων διακίνησης και σε νέα πιο μακρινά και επικίνδυνα ταξίδια, όπως αυτό από την Τουρκία στην Ιταλία.

Ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Πώς αιτιολογεί ότι, ενώ με την επίκληση της δράσης τηςFRONTEXκαι του ΝΑΤΟ ευαγγελιζόταν την καταπολέμηση των διακινητών, στην πράξη η στρατηγική καταστολής, εγκλωβισμού, απελάσεων και περιορισμού των δικαιωμάτων των προσφύγων έχει οδηγήσει σε διαιώνιση των πολύνεκρων ναυαγίων στο Αιγαίο και των κυκλωμάτων διακίνησης, θύματα των οποίων πέφτουν οι πρόσφυγες;
  2. Πώς τοποθετείται στο αίτημα να προστατευθεί το δικαίωμα των προσφύγων σε άσυλο ενάντια στο ξήλωμα της συνθήκης της Γενεύης, να καταργηθεί η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και να δημιουργηθούν με ευθύνη της ΕΕ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Επιτροπές Ασύλου μέσα στην Τουρκία, κι από εκεί να ταξιδεύουν οι πρόσφυγες στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους ώστε να αποφεύγονται αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια;».

H απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Στην απάντησή της η  Johansson εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

«Η Επιτροπή εκφράζει τη βαθύτατη λύπη της για την απώλεια ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα και αρνείται οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ των τραγικών γεγονότων στα οποία αναφέρεται ο αξιότιμος κ. βουλευτής και των ενωσιακών πολιτικών.

Το ανανεωμένο σχέδιο δράσης της ΕΕ κατά της παράνομης διακίνησης μεταναστών για την περίοδο 2021-2025 επικεντρώνεται στην καταπολέμηση των δικτύων οργανωμένου εγκλήματος που ευθύνονται για την παράνομη διακίνηση μεταναστών και στη διασφάλιση της πλήρους προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μεταναστών. Επιδιώκει να τονώσει τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των χωρών εταίρων μέσω στοχευμένων επιχειρησιακών εταιρικών σχέσεων για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών, με σκοπό τη μείωση της αντικανονικής μετανάστευσης προς την ΕΕ.

Σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο, οι αιτούντες διεθνή προστασία στο έδαφος, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων, στα χωρικά ύδατα ή στις ζώνες διέλευσης ενός κράτους μέλους έχουν δικαίωμα πρόσβασης στη διαδικασία χορήγησης ασύλου. Τα κράτη μέλη έχουν δικαίωμα και καθήκον να προστατεύουν τα εξωτερικά τους σύνορα με πλήρη σεβασμό προς τα θεμελιώδη δικαιώματα, μεταξύ άλλων όσον αφορά το δικαίωμα πρόσβασης στη διαδικασία χορήγησης ασύλου και την αρχή της μη επαναπροώθησης. Η Επιτροπή παρακολουθεί την εφαρμογή του ενωσιακού κεκτημένου όσον αφορά τα δικαιώματα των αιτούντων και των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, καθώς και των μεταναστών που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ και πρέπει να επιστρέψουν σε τρίτες χώρες.

Η ΕΕ θεωρεί ότι η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας αποτελεί το κύριο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας σε θέματα μετανάστευσης και παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή της. Παρά τις προκλήσεις, η δήλωση έχει αποφέρει απτά αποτελέσματα με απόρροια τη σημαντική μείωση των απωλειών ανθρώπινων ζωών, τη μείωση των παράτυπων διελεύσεων και των επικίνδυνων μετακινήσεων μεταναστών από την Τουρκία προς την ΕΕ, καθώς και τη βελτίωση της κατάστασης των προσφύγων και των μεταναστών στην Τουρκία».

Δείτε ακόμα...