Τίθεται σε εφαρμογή η 25ετής συμφωνία Ιράν – Κίνας που υπογράφηκε πέρυσι

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, μια 25ετής συνολική συμφωνία συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ Ιράν και Κίνας πέρυσι έχει εισέλθει πλέον στο στάδιο της εφαρμογής.

Ο Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, στην πρώτη του επίσκεψη στην Κίνα ως υπουργός Εξωτερικών, ανακοίνωσε τα νέα αργά την Παρασκευή μετά από συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι.

«Κατά την προετοιμασία της επίσκεψης στην Κίνα, είχαμε κάνει προετοιμασίες για να μπορέσουμε να σηματοδοτήσουμε τη σημερινή ημέρα ως την ημέρα έναρξης εφαρμογής της συνολικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών», είπε ο Αμιραμπντολαχιάν, αλλά δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένα έργα ή συμφωνίες για την ευκαιρία.

Η «στρατηγική συμφωνία» που υπογράφηκε στην Τεχεράνη τον Μάρτιο του 2021, όταν ο πρώην Πρόεδρος Χασάν Ροχανί ήταν στην εξουσία, συνεπάγεται οικονομική, στρατιωτική συνεργασία και συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, παρόλο που και οι δύο χώρες βρίσκονται υπό διαφορετικά επίπεδα κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μεταξύ άλλων, η Κίνα αγοράζει ιρανικό πετρέλαιο –με έκπτωση– αψηφώντας τις κυρώσεις τα τελευταία τρία χρόνια. Καμία χώρα δεν αποκαλύπτει ακριβείς λεπτομέρειες.

Πηγή: Aljazeera

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...