Το 7ο Συνέδριο Αρχηγών των Ευρωπαϊκών Χερσαίων Δυνάμεων στην Αθήνα

EUROKINISSI

Με τον διοικητή της Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης – Αφρικής (USAREUR-AF) στρατηγο Κρ. Καβόλι, συναντήθηκε σήμερα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κ. Φλώρος, στο περιθώριο του 7ου Συνεδρίου Αρχηγών των Ευρωπαϊκών Χερσαίων Δυνάμεων, με τη συμμετοχή 28 Αρχηγών Στρατών Ευρωπαϊκών Κρατών, το οποίο έγινε για πρώτη φορά στην Αθήνα, και όπου προκλήθηκε και ο Αμερικανός.

Λίγες μέρες πριν το νέο άλμα φρέσκων αμερικανικών δυνάμεων προς την ανατολική Ευρώπη, μέσω Αλεξανδρούπολης, είχαν συνάντηση «σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα», όπως αναφέρεται αρμοδίως, ενώ «συζητήθηκαν οι προκλήσεις ασφαλείας στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο, καθώς και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος με έμφαση στην διαρκή εμβάθυνση της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ όπως και στις συνεκπαιδεύσεις και τις κοινές ασκήσεις, η διάρκεια και η συχνότητα των οποίων συνεχώς ενισχύονται εντός του πλαισίου της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA) και της συνεχούς ενίσχυσης των στρατιωτικών σχέσεωντων δύο χωρών», σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ.

Εξάλλου, απευθύνοντας ο Φλώρος χαιρετισμό στο Συνέδριο των Αρχηγών των Ευρωπαϊκών Χερσαίων Δυνάμεων, τόνισε «την σημασία της συνεργασίας, της συνέργειας αλλά και της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις και απειλές, όπως η κλιματική αλλαγή, οι πανδημίες, η μαζική μετανάστευση και ο βίαιος εξτρεμισμός, στηριζόμενες στους κοινούς κανόνες, αξίες και αρχές που διέπουν τον ΟΗΕ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Επεσήμανε, δε, «την σημασία των ασκήσεων και της συνεκπαίδευσης για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας, της αμοιβαίας κατανόησης, της ανταλλαγής διδαγμάτων και της συνεκμετάλλευσης των βέλτιστων στρατηγικών για την από κοινού αντιμετώπιση απειλών και προκλήσεων».


Δείτε ακόμα...