Το «casus belli» προ την Ελλάδα υπενθύμισε ο Τσαβούσογλου μετά τις συναντήσεις του στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ

Τσαβούσογλου_Υπουργός_Εξωτερικών_Τουρκίας
Φώτο Αρχείου / Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας / Πηγή: Eurokinissi

Με τον «αέρα» από τις συναντήσεις στις Βρυξέλλες με παράγοντες της ΕΕ, αλλά και με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ σήμερα και λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους επανέλαβε το casus belli για το ενδεχόμενο αύξησης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο.

«Δεν έχει αλλάξει τίποτα στην απόφαση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης» είπε. Προσθέτοντας ότι από το 1995 που πάρθηκε αυτή η απόφαση, κανένα από τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει «δεν έκανε βήμα πίσω στο θέμα της στάσης της Τουρκίας και όλοι συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα, διότι αυτό είναι ένα εθνικό θέμα».

Είπε επίσης ότι μετέφερε στους συνομιλητές του στην ΕΕ ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλήσεις και ότι «αυτό δεν είναι καθόλου προς όφελος της Ελλάδας. Η Ελλάδα θα πρέπει να αποφεύγει τέτοιες δηλώσεις». Εξηγώντας τι θεωρεί προκλήσεις είπε «όπως η πόντιση καλωδίων στον βυθό, οι ασκήσεις, η ανακοίνωση αιφνιδιαστικά NAVTEX, NOTAM και η προσπάθεια δέσμευσης  θαλάσσιων περιοχών στο Αιγαίο. Και ανακοινώνουν δέσμευση περιοχών και δεν κάνουν καμία δραστηριότητα. Δηλαδή συνεχίζουν τις προκλήσεις».

Ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «λάθος τις δηλώσεις του Ν. Δένδια που δεν έχουν καμία ισχύ» και αναφερόμενος στις διερευνητικές είπε: «Εμείς από την αρχή λέμε και το δείχνουμε ότι είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες  χωρίς προϋποθέσεις. Η Ελλάδα στο παρελθόν για τον έναν ή άλλον λόγο δεν το δεχόταν. Τώρα, μετά την ανοιχτή πρόσκληση που απευθύναμε, καθορίσαμε μαζί την ημερομηνία και τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν. Ελπίζω ότι θα είναι ουσιαστικές και αποτελεσματικές αυτές οι επαφές. Και μετά τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών, αυτές οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, αλλά αυτού του είδους οι προκλήσεις δεν θα ωφελήσουν καθόλου την Ελλάδα. Δεν χρειάζονται καθόλου!».

Δείτε ακόμα...