Το εμβόλιο Pfizer αντέχει σε υψηλότερες θερμοκρασίες – Άδεια από τον ΠΟΥ ζήτησε Johnson & Johnson

Άφιξή των πρώτων εμβολίων κατά του κορονοϊού, της Pfizer/ Biontech, στην Ελλάδα
Άφιξή των πρώτων εμβολίων κατά του κορονοϊού, της Pfizer/ Biontech, στην Ελλάδα / Πηγή: Eurokinissi

Το εμβόλιο κατά της Covid-19 των Pfizer / BioNTech μπορεί να συντηρηθεί για δύο εβδομάδες σε υψηλότερες θερμοκρασίες, από εκείνες που προβλέπονται τώρα, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσίευσαν σήμερα τα εργαστήρια των δύο εταιρειών, γεγονός που θα μπορούσε να διευκολύνει τη διανομή του.

Οι δύο εταιρείες κατέθεσαν στην αμερικανική ρυθμιστική αρχή FDA δεδομένα που «καταδεικνύουν τη σταθερότητα του εμβολίου», όταν αποθηκεύεται σε θερμοκρασίες μεταξύ -25 και -15 βαθμών κελσίου, δηλαδή θερμοκρασία των συνήθων ιατρικών καταψυκτών.

Για το εμβόλιο αυτό, το ένα εκ των τριών που χρησιμοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η μεταφορά και αποθήκευσή του προϋποθέτουν αυτή τη στιγμή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, μεταξύ -80 και -60 βαθμούς, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη για χρήση ειδικών κοντέινερ, κάτι που αποτελεί το βασικό υλικοτεχνικό εμπόδιο στη διανομή του προϊόντος.

Οι νέοι κανόνες αποθήκευσης «θα μπορούσαν να διευκολύνουν τη διαχείριση του εμβολίου μας στα φαρμακεία και να επιτρέψουν μια μεγαλύτερη ευελιξία στο κέντρα εμβολιασμών», σχολίασε ο Ουγούρ Σαχίν, επικεφαλής και συνιδρυτής της BioNTech.

Αν και η μακροπρόθεσμη συντήρηση (έως έξι μήνες) θα συνεχίσει να απαιτεί πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι BioNTech και Pfizer ζητούν από την FDA να επιτρέψει την αποθήκευση για δύο εβδομάδες μεταξύ -15 και -20 βαθμών κελσίου.

Οι BioNTech και Pfizer εργάζονται επίσης σε «νέες φόρμουλες που θα μπορούσαν να καταστήσουν το εμβόλιό μας ακόμα πιο εύκολο στη μεταφορά και χρήση του», συμπλήρωσε ο Σαχίν.

Άδεια επείγουσας χρήσης ζήτησε η «Johnson & Johnson»

Καταχώρηση επείγουσας χρήσης του εμβολίου της κατά του κορονοϊού ζήτησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η «Johnson & Johnson» που υπέβαλε σήμερα τα δεδομένα του παρασκευάσματός της.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι υπό εξέταση από τη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων των ΗΠΑ και μια επιτροπή ειδικών του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων αναμένεται να συζητήσει τη χορήγηση άδειας επείγουσας χρήσης του την ερχόμενη εβδομάδα. Το εμβόλιο της J&J χορηγείται σε μία δόση και μπορεί να αποθηκευτεί σε κανονικές θερμοκρασίες ψυγείου. Η φαρμακοβιομηχανία ανέφερε τον περασμένο μήνα πως το εμβόλιο ήταν 66% αποτελεσματικό. Το επίπεδο προστασίας του εμβολίου κυμάνθηκε από 72% στις Ηνωμένες Πολιτείες, έως 66% στη Λατινική Αμερική και 57% στη Νότια Αφρική.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...