Το Ισραήλ πίσω από τη δολοφονία Ιρανού συνταγματάρχη

Την κλιμάκωση των επιθέσεων του Ισραήλ στο εσωτερικό του Ιράν με στόχο ανώτερους Ιρανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους των Φρουρών της Επανάστασης στο φόντο πολυετούς περιφερειακής γεωπολιτικής κόντρας, αναδεικνύει η εφημερίδα «Τάιμς Νέας Υόρκης».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι διέταξε τον φόνο του Ιρανού συνταγματάρχη των Φρουρών της Επανάστασης, Σαγιάντ Χονταΐ που δολοφονήθηκε την περασμένη Κυριακή όταν δύο άνδρες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες άνοιξαν πυρ εναντίον του στο ανατολικό τμήμα της Τεχεράνης. Ο συνταγματάρχης ήταν επιπλέον στέλεχος της επίλεκτης δύναμης Αλ Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης που είναι αρμόδια για τις εξωτερικές επιχειρήσεις του ιρανικού στρατού.

Το Ιράν είχε τότε κατηγορήσει «στοιχεία που συνδέονται με την παγκόσμια αλαζονεία» ότι έδωσαν εντολή για τη δολοφονία του συνταγματάρχη, μια έκφραση που χρησιμοποιεί η Τεχεράνη για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, όπως το Ισραήλ. «Σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών Πληροφοριών που παρακολουθεί την υπόθεση, το Ισραήλ επεσήμανε σε Αμερικανούς αξιωματούχους ότι έδωσε εντολή για την επίθεση» έγραψαν χθες οι New York Times. Σύμφωνα με αυτή την πηγή, το Ισραήλ δήλωσε στις ΗΠΑ ότι στόχος της επιχείρησης αυτής ήταν να ζητήσει τον τερματισμό των δραστηριοτήτων μιας ομάδας που ενεργεί στο εσωτερικό της Δύναμης αλ Κοντς.

Το γενικό επιτελείο στρατού του Ιράν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ξεκίνησε έρευνα για «τις ακριβείς συνθήκες της δολοφονίας» του Χονταΐ και ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί τόνισε ότι η Τεχεράνη «θα πάρει εκδίκηση» για τον θάνατό του.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...