Το Ισραήλ προσφέρει για αγορά στη Γερμανία φυσικό αέριο και αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα

Επίσκεψη στο Βερολίνο πραγματοποίησε σήμερα ο Ισραηλινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός Γιαίρ Λαπίντ επιχειρώντας να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό την ενεργειακή κρίση της ΕΕ και της Γερμανίας για να πουλήσει ισραηλινό φυσικό αέριο.

Μετά τη συνάντησή του με τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς είπε πως η χώρα του μπορεί να διανείμει περίπου το 10% του αερίου που έλαβε η Ευρώπη από τη Ρωσία πέρυσι. «Θα αποτελέσουμε μέρος της προσπάθειας να αντικατασταθεί το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά ο Λαπίντ.

Από την πλευρά του ο Σολτς δεν απέκλεισε την πρόταση απαντώντας πως η Γερμανία εργάζεται στις υποδομές εισαγωγής αερίου προκειμένου να επιτρέψει τις εισαγωγές από νέους εταίρους καθώς η χώρα πασχίζει να αποκοπεί από τις ρωσικές προμήθειες.

Επιπλέον ο Λαπίντ επιβεβαίωσε πως η Γερμανία είναι σε συνομιλίες για την αγορά του ισραηλινού αμυντικού πυραυλικού συστήματος Arrow 3 στο πλαίσιο των προσπαθειών του Βερολίνου να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις του. «Το Ισραήλ… θα παίξει έναν ρόλο στην οικοδόμηση της νέας αμυντικής δύναμης της Γερμανίας, κυρίως στον τομέα της αντιαεροπορικής άμυνας», είπε με νόημα ο Λαπίντ και πρόσθεσε: «Έχει να κάνει με τη συνολική δέσμευσή μας στην ασφάλεια της Γερμανίας, στην ασφάλεια της Ευρώπης, στην ικανότητα των φιλελεύθερων δημοκρατιών να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους».

Ο Λαπίντ είπε πως οι συνομιλίες τους οδηγούν «ενδεχομένως σε μια μελλοντική συμφωνία» αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί στο κόστος.

Ο Σολτς είπε πως η Γερμανία θα ενισχύσει την άμυνά της αγοράζοντας περισσότερα αντιαεροπορικά συστήματα στο μέλλον και αποκάλεσε το σύστημα Arrow 3 «υψηλής απόδοσης προσφορά», όμως αρνήθηκε και αυτός να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Για το Ιράν, ο Γερμανός καγκελάριος είπε πως δεν υπάρχει λόγος το Ιράν να απορρίψει τις προτάσεις των ευρωπαϊκών χωρών για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 και πως είναι λυπηρό που η Τεχεράνη δεν έχει ανταποκριθεί ακόμη θετικά.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κάλεσε από την πλευρά του σε «συλλογική δράση» προκειμένου τον Ιράν να μην γίνει πυρηνικό κράτος και είπε πως οι συνομιλίες για την αναβίωση της συμφωνίας απέτυχαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...