Το Κίεβο αποκλείει διαπραγματεύσεις σε αυτήν τη φάση – Με κατεύθυνση το Ντονμπάς ο ουκρανικός στρατός

Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν προχωρήσει στην ανατολική όχθη του ποταμού Οσκιλ, απειλώντας τις ρωσικές δυνάμεις στο Ντονμπάς, ισχυρίστηκαν χτες οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις, την ίδια ώρα που ο πρόεδρος της χώρας, Β. Ζελένσκι, «δεσμεύτηκε» ότι δεν θα σταματήσουν οι μάχες για την ανάκτηση εδαφών που καταλήφθηκαν από τη Ρωσία.

Δυτικά επιτελεία αναφέρουν ότι η διάσχιση του Οσκιλ θεωρείται «ορόσημο» στην αντεπίθεση της Ουκρανίας στην περιοχή του Χαρκόβου, καθώς μπορεί να δώσει την ευκαιρία στον ουκρανικό στρατό να προσεγγίσει την περιφέρεια Λουγκάνσκ, που ελέγχουν πλήρως οι ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις.

Το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, επικαλούμενο ρωσική πηγή, αναφέρει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να εξασφαλίζουν θέσεις στην ανατολική όχθη του ποταμού, ενώ παράλληλα οι μάχες συνεχίζονται στο ανατολικό Κουπιάνσκ – στρατηγικός σιδηροδρομικός κόμβος και στις δύο πλευρές του ποταμού.

Συγκρούσεις συνεχίζονται καθημερινά και στα περίχωρα της ανατολικής περιφέρειας του Ντονέτσκ, την οποία δεν έχουν καταλάβει πλήρως οι ρωσικές δυνάμεις. Χτες ο φιλορώσος δήμαρχος της πόλης του Ντονέτσκ σημείωσε «εκδικητική» ουκρανική επιδρομή με 13 νεκρούς αμάχους.

Από την πλευρά της, η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε πως 10 άμαχοι σκοτώθηκαν και 22 τραυματίστηκαν έπειτα από ρωσικά πλήγματα την Κυριακή.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, προχτές ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε πολλά πλήγματα σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων ένα στην πόλη Ζαπορίζια, με το οποίο «καταστράφηκαν εργαστήρια (…) όπου συντηρούνταν αμερικανικά συστήματα (πυραύλων) Himars».

Στο μεταξύ, ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια επανασυνδέθηκε με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας και τροφοδοτείται με το απαραίτητο ηλεκτρικό ρεύμα για να εξασφαλίζει την ψύχρανση των αντιδραστήρων και άλλες λειτουργίες ασφαλείας, ανακοίνωσε χτες η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA). Λίγο αργότερα ο φιλορώσος επικεφαλής της πόλης Ενεργκοντάρ μίλησε για ουκρανικά χτυπήματα σε άμεση γειτνίαση με τον πυρηνικό σταθμό.

Στην πόλη της Χερσώνας, ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας ανέφεραν ότι «εξουδετέρωσαν» μια «ένοπλη συμμορία εγκληματιών». Η Χερσώνα κατελήφθη από τα ρωσικά στρατεύματα λίγο μετά την έναρξη της εισβολής και το Κίεβο έχει δηλώσει ότι θα την ανακαταλάβει, λόγω της στρατηγικής της θέσης που συνδέει την Κριμαία με τη Νότια Ουκρανία.

Το Κίεβο αποκλείει διαπραγματεύσεις σε αυτήν τη φάση

Σε αυτό το φόντο, το Κίεβο αποκλείει προς το παρόν τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα και την πραγματοποίηση μιας συνάντησης ανάμεσα στους Προέδρους Ρωσίας και Ουκρανίας, κάτι που ζητούσε επίμονα τους πρώτους μήνες του πολέμου.

Οπως είπε ο Μ. Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, αυτήν τη στιγμή η διαπραγματευτική διαδικασία «δεν έχει νόημα», καθώς η Ρωσία θα προσπαθούσε να διατηρήσει και να νομιμοποιήσει τα εδαφικά κέρδη της. Παράλληλα θα έδινε στη Μόσχα περιθώριο «να ανασάνει», ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τις επιθέσεις κατά μήκος των νέων γραμμών του μετώπου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα που διέπραξε σε ουκρανικό έδαφος, οι δε διαπραγματεύσεις θα είναι δυνατές μόνο όταν τα ρωσικά στρατεύματα θα έχουν αποσυρθεί από τα ουκρανικά εδάφη, με τον Ποντόλιακ να κάνει λόγο για «αποζημιώσεις» και «παράδοση των εγκληματιών πολέμου».

Τις κατηγορίες για ρωσικά εγκλήματα πολέμου «σηκώνει» ξανά το Κίεβο, επικαλούμενο ομαδικό τάφο που αποκαλύφθηκε στο Ιζιούμ, στο Χάρκοβο, με το Κρεμλίνο να χαρακτηρίζει «ψέμα» τους ισχυρισμούς της ουκρανικής κυβέρνησης, όπως ήταν και η «προβοκάτσια» στην Μπούκα.

Παράλληλα η Μόσχα συντηρεί την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ για τα βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία. Στη συνάντηση των συμμετεχόντων στη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Βιολογικών και Χημικών Οπλων (BTWC) στη Γενεύη, ο Ρώσος εκπρόσωπος υποστήριξε πως οι ΗΠΑ «ομολόγησαν» ότι δείγματα παθογόνων στελεχών και βιοϋλικών τοπικών πληθυσμών εκκενώθηκαν από την Ουκρανία λίγο πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Σύμφωνα με τον Ρώσο αντιπρόσωπο στον Οργανισμό, ΗΠΑ και Ουκρανία έδωσαν «μη πειστικές» εξηγήσεις για τήρηση της δεοντολογίας κατά τη διεξαγωγή ερευνών «σε στρατιωτικό προσωπικό, πολίτες χαμηλού εισοδήματος και ευάλωτες κατηγορίες, όπως ψυχιατρικοί ασθενείς».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...