Το Κίεβο επικρίνει τις γειτονικές χώρες ότι θέλουν την παράταση των περιορισμών για τα σιτηρά

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών επέκρινε σήμερα τις γειτονικές χώρες για την πρόθεσή τους να περιοριστούν οι εισαγωγές σιτηρών από τη χώρα του πέρα από την απαγόρευση που έχει επιβάλει η ΕΕ, με το Κίεβο να προειδοποιεί ότι θα «υποστηρίξει σθεναρά» τα δικαιώματά του.

Η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία (που δεν γειτνιάζει απευθείας με την Ουκρανία) δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα ήθελαν η ΕΕ να παρατείνει την απαγόρευση — η οποία πρόκειται να λήξει στις 15 Σεπτεμβρίου — έως το τέλος της χρονιάς, για να υποστηρίξουν τους δικούς τους αγρότες.

Αυτά τα πέντε κράτη προειδοποίησαν ότι θα λάβουν μέτρα σε εθνικό επίπεδο αν η ΕΕ δεν παρατείνει τους περιορισμούς και υπενθύμισαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα είχε εξουσιοδοτήσει στις αρχές Ιουνίου να παρατείνουν έως τις 15 Σεπτεμβρίου την απαγόρευση για να εμποδίσουν στην επικράτειά τους την εμπορία σιταριού, καλαμποκιού, ελαιοκράμβης και ηλίανθου από την Ουκρανία, κάτι που σύμφωνα με τα πέντε αυτά κράτη προκαλεί κατάρρευση των τιμών στις τοπικές αγορές. “Θα αντιταχθούμε κατηγορηματικά σε αυτό, καθώς το συγκεκριμένο μέτρο παραβιάζει τους κανόνες της κοινής αγοράς”, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Πράγα.

«Αυτός ο κανόνας θα παραβιάσει τη συμφωνία σύνδεσης Ουκρανίας-ΕΕ αλλά κυρίως θα αντιβαίνει στην αρχή της αλληλεγγύης στην οποία βασίζεται η ΕΕ», πρόσθεσε. Ο Κουλέμπα δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τα πέντε κράτη μέλη της ΕΕ ώστε να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα.

Τους ζήτησε επίσης «να μην κρατούν σε ομηρεία το θέμα της εξαγωγής των σιτηρών στις εσωτερικές πολιτικές τους διαδικασίες», καθώς η Πολωνία, ειδικότερα, ετοιμάζεται για βουλευτικές εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...