Το Κίεβο επιμένει ότι δεν ήταν ουκρανικός ο πύραυλος στην Πολωνία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι επιμένει τις τελευταίες δυο μέρες να αμφισβητεί τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Πολωνίας ότι το πλήγμα στην Πολωνία προκλήθηκε πιθανότατα από ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο, και μάλιστα αντάλλαξε δηλώσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν.

Χθες ο Ζελένσκι αμφισβήτησε για άλλη μια φορά τις ανακοινώσεις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Πολωνίας, δηλώνοντας ότι σύμφωνα με Ουκρανούς στρατιωτικούς οι εικόνες του κρατήρα στο σημείο της έκρηξης υποδηλώνουν πως δεν θα μπορούσε να έχει προκληθεί μόνο από τα υπολείμματα ενός ουκρανικού αντιαεροπορικού πυραύλου. Ανακοίνωσε ότι Ουκρανοί εμπειρογνώμονες θα συμμετάσχουν στις έρευνες και ζήτησε να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που διαθέτουν «οι εταίροι μας».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος εμφανίστηκε «βέβαιος ότι ήταν ρωσικός ο πύραυλος», αλλά δήλωσε επίσης βέβαιος ότι η Ουκρανία είχε εκτοξεύσει αντιαεροπορικούς πυραύλους για να αμυνθεί έναντι των μαζικών ρωσικών βομβαρδισμών της Τρίτης.

«Δεν γνωρίζω 100% – νομίζω ότι και ο κόσμος δεν γνωρίζει 100% τι συνέβη», συνέχισε ωστόσο και πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε να πούμε συγκεκριμένα ότι επρόκειτο για την αεράμυνα της Ουκρανίας».

Την Τετάρτη το βράδυ ο Ζελένσκι είχε ισχυριστεί ότι «χωρίς αμφιβολία δεν ήταν δικός μας πύραυλος», σύμφωνα με αναφορές από τη διοίκηση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολεμικής Αεροπορίας, που λένε ότι ήταν ρωσικός πύραυλος.

«Δεν υποδηλώνουν αυτό τα στοιχεία», ήταν η απάντηση του Μπάιντεν όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση Ζελένσκι, ενώ η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Αντ. Γουάτσον, επέμεινε με τη σειρά της πως η Ουάσιγκτον δεν έχει στοιχεία που να έρχονται σε αντίθεση με την προκαταρκτική εκτίμηση της Πολωνίας ότι πρόκειται πιθανότατα για ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο.

Η ίδια είπε ότι σε κάθε περίπτωση η Ρωσία ευθύνεται τελικά για το περιστατικό στην Πολωνία, καθότι εκτόξευσε μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα πάντως με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγό Μ. Μίλεϊ, επιχειρήθηκε επικοινωνία με τους Ρώσους ομολόγους τους μετά το πυραυλικό περιστατικό στην Πολωνία, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Στο μεταξύ ο ανταποκριτής της ιταλικής «Corriere Della Sera» στο Μπαλί, όπου συνεδρίαζε το G20, αναφέρει ολονύκτιες διαβουλεύσεις την Τρίτη το βράδυ μεταξύ του Μπάιντεν και άλλων ηγετών κρατών του G7, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ ο Ζελένσκι ζητούσε επέμβαση του ΝΑΤΟ.

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ, «ο εκνευρισμός των Αμερικανών παραμένει. Το δυτικό μπλοκ πρέπει να “περιορίσει” τον Πούτιν, αλλά χωρίς να τροφοδοτήσει κλιμάκωση προς έναν παγκόσμιο πόλεμο. Εκτός αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...