Το Κίεβο εξετάζει τη συμμετοχή της Ρωσίας σε επόμενη διάσκεψη για την ειρήνη

Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη μιας «ειρηνευτικής διάσκεψης» για την Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας, το Κίεβο επεσήμανε χθες, Τρίτη, ότι η Μόσχα θα μπορούσε να πάρει μέρος σε επόμενη σύνοδο κορυφής, προκειμένου να λάβει τον οδικό χάρτη που θα έχει εγκρίνει η διεθνής κοινότητα για τον τερματισμό του πολέμου.

«Προβλέπουμε να προετοιμάσουμε μαζί το κοινό πλάνο το οποίο θα στηρίζουν όλες οι χώρες. Και εξετάζουμε την πιθανότητα, κατά τη δεύτερη σύνοδο κορυφής, να καλέσουμε έναν εκπρόσωπο της Ρωσίας και να του παρουσιάσουμε μαζί αυτό το κοινό σχέδιο», δήλωσε ο Αντρίι Γέρμακ προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης.

Η Μόσχα έχει ανακοινώσει ότι δεν επιθυμεί να πάρει μέρος στη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί αυτό το Σαββατοκύριακο και για τον λόγο αυτόν δεν προσεκλήθη από την Ελβετία, τη χώρα που τη φιλοξενεί. Η Ουκρανία από την πλευρά της επιδιώκει να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα από τη διάσκεψη αυτή προκειμένου να τα παρουσιάσει σε μια δεύτερη.

Στη σύνοδο αυτή θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από περισσότερες από 90 χώρες και οργανώσεις –ανάμεσά τους η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, ο Γαλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς— αλλά όχι η Ρωσία και η Κίνα.

Και διεθνής διάσκεψη για τις επενδύσεις «ανοικοδόμησης» στην Ουκρανία

Περίπου 2.000 εκπρόσωποι κυβερνήσεων και επιχειρηματικών ομίλων από 60 χώρες συναντήθηκαν χτες στο Βερολίνο, για να συζητήσουν για τις επενδυτικές «ευκαιρίες» που παρουσιάζει η Ουκρανία εν μέσω της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας, η οποία μάλιστα απειλεί να γενικευτεί.

Οι κυβερνήσεις στις χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ δαπανούν τεράστια χρηματικά ποσά για να «κινητοποιήσουν» ιδιωτικά κεφάλαια και επενδύσεις με κίνητρα και εγγυήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να πιάσουν «πόστα» στο ουκρανικό έδαφος.

Η διεθνής διάσκεψη στο Βερολίνο δεν ήταν μια διάσκεψη χορηγών για τη συλλογή χρημάτων για την ανοικοδόμηση, αλλά κυρίως προώθησε τη «δικτύωση» και τον συντονισμό των σχετικών παραγόντων από την πολιτική, τις επιχειρήσεις, τη λεγόμενη «κοινωνία των πολιτών» και διεθνείς οργανισμούς. Στόχος είναι να δρομολογηθούν πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των επιχειρήσεων και την εκπαίδευση ειδικευμένων εργαζομένων, ώστε να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις ανοικοδόμησης.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, που υποδέχτηκε από την Δευτέρα το βράδυ τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, υποσχέθηκε μακροπρόθεσμη στρατιωτική και οικονομική στήριξη στο Κίεβο, μεταξύ άλλων με ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας, που θα προστατεύει σημαντικές υποδομές και επενδύσεις.

Για αυτόν τον σκοπό κάλεσε τους «συμμάχους» να υποστηρίξουν την αντίστοιχη γερμανική πρωτοβουλία για την αεράμυνα της Ουκρανίας «με ό,τι είναι δυνατό».

Η Γερμανία έχει ήδη παραδώσει δύο πυραυλικά συστήματα αεράμυνας «Patriot», έχει υποσχεθεί ένα ακόμα και επί του παρόντος εκπαιδεύονται Ουκρανοί στρατιώτες σε αυτό, ενώ σχεδιάζονται και υλοποιούνται σχέδια για κοινή παραγωγή όπλων.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, ανακοίνωσε στη διάσκεψη ότι η Ιταλία ετοιμάζεται να στείλει ένα νέο στρατιωτικό πακέτο με αεράμυνα στην Ουκρανία.

Ο Σολτς υποσχέθηκε εκτενείς, μακροπρόθεσμες κρατικές δεσμεύσεις για ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Θα κάνει εκστρατεία για αυτό στη Σύνοδο Κορυφής του G7 στην Ιταλία, η οποία ξεκινά την Πέμπτη.

G7: Σχέδια για Ταμείο ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Στο μεταξύ οι ηγέτες των χωρών του G7 σχεδιάζουν να συμφωνήσουν για τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου στο οποίο θα κατευθύνονται τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο «Kyodo».

Η Σύνοδος Κορυφής του G7 θα διεξαχθεί στην Ιταλία στις 13-15 Ιούνη, με τη συμμετοχή του Ζελένσκι, ενώ έχουν προηγηθεί πολύμηνα παζάρια ΗΠΑ και ΕΕ μέσα στο G7 για την πρόταση της Ουάσιγκτον να χορηγηθεί δάνειο στην Ουκρανία 50 δισ. δολαρίων με εγγύηση από τους τόκους των «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τα επόμενα χρόνια.

Η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ιαπωνία αντιτάχθηκαν αρχικά στο αμερικανικό σχέδιο. Τα περισσότερα «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια βρίσκονται στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...