Το ΚΚΕ αποχαιρετά τον Βασίλη Παπαζάχο που έφυγε σήμερα από τη ζωή

EUROKINISSI

Πέθανε σήμερα, σε ηλικία 92 ετών, ο Ομότιμος Καθηγητής Γεωφυσικής, Βασίλης Παπαζάχος.

Είχε γεννηθεί το 1930 στο Σμόκοβο Καρδίτσας, όπου τέλειωσε το Δημοτικό Σχολείο και αποφοίτησε από το 9ο νυχτερινό Γυμνάσιο Αθηνών. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε διδακτορικό από το ίδιο Πανεπιστήμιο (1961). Μετεκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ (1961-1964) όπου έλαβε ανώτερο δίπλωμα Γεωφυσικού. Το 1956 διορίσθηκε βοηθός στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών και επιμελητής στο ίδιο Ινστιτούτο τέσσερα χρόνια μετά ενώ είχε εκλεχθεί παμψηφεί τακτικός Καθηγητής Γεωφυσικής στο ΑΠΘ, διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής (1983-1996), πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ (1982-1987) και διετέλεσε Πρόεδρος του ΔΣ του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών – ΙΤΣΑΚ (1983-1999). Είχε συγγράψει εννέα βιβλία πανεπιστημιακού επιπέδου και καθοδήγησε την εκπόνηση 16 διδακτορικών διατριβών.

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

« Το ΚΚΕ αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη τον Ομότιμο Καθηγητή Γεωφυσικής, Βασίλη Παπαζάχο που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών.

Ο Β. Παπαζάχος, ομότιμος καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διακρίθηκε για το πρωτοπόρο ακαδημαϊκό και επιστημονικό του έργο, ιδιαίτερα στους κλάδους της σεισμολογίας και της γεωφυσικής. Παράλληλα, στην μακρά επιστημονική του πορεία, σταθερά αναδείκνυε την κοινωνική διάσταση της επιστήμης που υπηρέτησε, με καθοριστική συμβολή στα βήματα που συντελέστηκαν στην αντισεισμική θωράκιση της χώρας. Συμμετείχε ενεργά στις συνδικαλιστικές διεκδικήσεις και τα όργανα του κλάδου του και ανέπτυξε ευρύτερη κοινωνική δράση.

Εκφράζουμε τα τα θερμά μας συλλυπητήρια στα παιδιά και τους οικείους του».

Δείτε ακόμα...