Το ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην ΕΒΟ Αιγίου: Αιτία πολέμου έστω και μια απόλυση εργαζομένου στο χώρο

ΕΒΟ - Ελληνικά αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)
Πηγή: Eurokinissi

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΒΟ Αιγίου βρέθηκε από την πρώτη στιγμή η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, καθώς 36 συμβασιούχοι από το σύνολο των 127, βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία και μάλιστα, πριν τη δρομολογημένη λύση των συμβάσεών τους στο τέλος του χρόνου. Χθες, αντιπροσωπεία της ΤΕ επισκέφθηκε το χώρο, με επικεφαλής το μέλος της ΚΕ και Βουλευτή του Νομού, Νίκο Καραθανασόπουλο.

Όπως τους ανακοινώθηκε, από στελέχη των ΕΑΣ σχετικά με τις δρομολογούμενες απολύσεις, πρόκειται για μέτρο που λαμβάνεται προκειμένου συνολικά τα «Αμυντικά Συστήματα», να καταθέσουν και να εγκριθεί, από το Υπουργείο Οικονομικών, αίτημα αύξησης του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Στα «προαπαιτούμενα», όπως τονίστηκε, είναι να υπάρξουν μέτρα που να εγγυώνται τη συνέχεια της λειτουργίας του τοπικού εργοστασίου και με «συμμάζεμα» των οικονομικών τους. Έτσι, πρώτα «θύματα», φαίνεται να είναι οι 36 συμβασιούχοι, που από τον Οκτώβρη του 2017, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, με συνεχείς ανανεώσεις των 4μηνων και 8μηνων συμβάσεών τους.

Επισημάνθηκε μάλιστα, από τη διοίκηση του σωματείου, ότι εάν απολυθούν οι 36 εργολαβικοί εργαζόμενοι της ΟΝΕΧ, χάνεται ένα μεγάλο κομμάτι της τεχνογνωσίας που δεν αναπληρώνεται και ουσιαστικά, το εργοστάσιο θα παραμένει «ανενεργό». Αναφέρθηκε επίσης, ότι περίπου 25 θα βγουν στη σύνταξη μέχρι το τέλος του 2022, οπότε στο χώρο θα μείνουν μόλις 50-60 εργαζόμενοι.

Να σημειωθεί, ότι αρκετοί από τους 36 είχαν δουλέψει και προ του 2017, έχουν οικογένειες, περίμεναν να υπάρξει συνέχεια της εργασίας τους, ενώ καταγγέλθηκε το γεγονός, ότι υπογράφουν κάθε νέα ανανέωση της σύμβασής τους, με το τέλος της.

«Έστω και μία απόλυση για εμάς αποτελεί αιτία πολέμου», τόνισε στην παρέμβασή του ο Ν. Καραθανασόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν το παράδοξο, ότι ενώ η Ελλάδα είναι 2η σε εξοπλισμούς με 2,5% σε ποσοστό του ΑΕΠ στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, με 5,6 δις ευρώ το χρόνο, την ίδια ώρα οι καθημερινότητα για τους εργαζόμενους πχ των ΕΑΒ όπως με τους 36 είναι πάρα πολύ σκληρή.

Επισήμανε, ότι οι συγκεκριμένες δαπάνες δεν αφορούν τη χώρα αλλά τις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες, με τις οποίες το ΚΚΕ διαφωνεί. Εήγησε, ότι πρόκειται για προβλήματα που αφορούν κολοσσιαίους ανταγωνισμούς μεταξύ ιμπεριαλιστικών κρατών και συμμαχιών, που έχουν επιπτώσεις και στη χώρα μας, για το ποια μερίδια του κεφαλαίου θα αναλάβουν τις τύχες μικρότερων βιομηχανιών όπως η ΕΒΟ, φέρνοντας και το παράδειγμα του μέχρι που φτάνουν οι ανταγωνισμό με τελευταία με την συμφωνία AUKUS Αυστραλίας – Βρετανίας – ΗΠΑ.

Σημείωσε τέλος, ότι τη Δευτέρα θα κατατεθεί επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή στα αρμόδια Υπουργεία, ενώ συνάντηση έγινε και με το Διευθυντή του εργοστασίου. Τέλος, για σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί σύσκεψη φορέων στο Αίγιο, με πρωτοβουλία των εργαζομένων στην ΕΒΟ, προκειμένου να καθορίσουν την στάση τους στο εξής.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...