Το Κρεμλίνο αντιδρά στα σχέδια για κατάσχεση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας

ΡΩΣΙΑ - ΚΡΕΜΛΙΝΟ

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε σήμερα τη Δύση ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να χρησιμοποιήσει δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ως εγγύηση προκειμένου να συγκεντρώσει κεφάλαια για την Ουκρανία θα ήταν παράνομη και θα οδηγούσε σε πολύχρονη δικαστική διαφορά καθώς η Μόσχα θα προσέφευγε στη δικαιοσύνη για οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια.

Οι Financial Times ανέφεραν προχθές, Σάββατο, πως η G7 έχει ετοιμάσει σχέδια για χρησιμοποίηση δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων ως εγγύησης για πώληση χρέους ώστε να βοηθήσει την Ουκρανία. Το Bloomberg αναφέρθηκε επίσης στο σχέδιο.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη σε ποιο βαθμό αυτά τα δημοσιεύματα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Υπάρχουν πράγματι τέτοια σχέδια; Είναι σημαντικό να περιμένουμε επίσημες δηλώσεις σε αυτό το θέμα», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους απαγόρευσαν τις συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας, δεσμεύοντας ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 300 δισ. αμερικανικών δολαρίων στη Δύση.

Η Ρωσία έχει πει πως αν κατασχεθούν περιουσιακά στοιχεία της, τότε θα κατάσχει αμερικανικά και ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία σε αντίποινα. Ο Πεσκόφ είπε πως οποιαδήποτε προσπάθεια να κατασχεθούν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα οδηγούσε σε πολύχρονες νομικές προσφυγές εκ μέρους της Ρωσίας.

«Φυσικά, η Ρωσική Ομοσπονδία θα προσφύγει κατά τέτοιων αποφάσεων, θα προστατεύσουμε τα συμφέροντα και περιουσιακά στοιχεία μας που κατάσχονται παράνομα», είπε ο Πεσκόφ. «Η παραβίαση της περιουσίας κάποιου άλλου υπονομεύει τα θεμέλια του οικονομικού συστήματος, περιλαμβανομένου του οικονομικού συστήματος εκείνων που θα εφαρμόσουν αυτές τις αποφάσεις.»

«Είμαστε βέβαιοι πως εκείνοι που λαμβάνουν τις αποφάσεις αντιλαμβάνονται επίσης το αναπόφευκτο αυτών των συνεπειών. Παρακολουθούμε πολύ στενά [την κατάσταση]», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δείτε ακόμα...