Το Λονδίνο κατέληξε με το Τόκιο στην πρώτη για τη Βρετανία εμπορική συμφωνία μετά το Brexit

Λονδίνο - Αγγλία - Μπινγκ Μπεν

Η Βρετανία πραγματοποίησε την πρώτη της μετά το Brexit εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία σήμερα, μιλώντας για μια «ιστορική στιγμή», την ίδια στιγμή που παλινοδεί στην κατάληξη μιας οριστικής συμφωνίας εξόδου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμφωνία αυτή, σημαίνει ότι το 99% των εξαγωγών της στην Ιαπωνία θα είναι αδασμολόγητες.

Οι ψηφιακές ρυθμίσεις και οι προβλέψεις αναφορικά με δεδομένα στη συμφωνία ξεπερνούν «κατά πολύ» αυτές που περιλαμβάνονται στην εμπορική συμφωνία της ΕΕ με την Ιαπωνία, βοηθώντας τις βρετανικές εταιρίες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) που δραστηριοποιούνται στην ασιατική χώρα, σύμφωνα με τη Βρετανία. Οι εταιρίες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και οι παραγωγοί τροφίμων, μεταξύ άλλων, θα επωφεληθούν από τη συμφωνία που αποτελεί «σημαντικό βήμα» προς την ένταξη της Βρετανίας στη Ολοκληρωμένη και Προοδευτική Συμφωνία για τη Σύμπραξη χωρών του Ειρηνικού (CPTPP).

Ιαπωνικές εταιρίες με μεγάλες επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η Nissan και η Hitachi, θα ευνοηθούν από τους μειωμένους δασμούς σε εξαρτήματα που προέρχονται από την Ιαπωνία καθώς και από τον εναρμονισμό των ρυθμιστικών διαδικασιών, σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εμπορίου.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει ότι το Brexit δίνει στη Βρετανία τη δυνατότητα να συνάψει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο. Συμφωνίες που αναβαθμίζουν τη θέση συγκεκριμένων βρετανικών μονοπωλίων στην διεθνή αγορά.

Οι επικριτές της, υποστηρίζουν ότι τέτοιου είδους συμφωνίες είναι απίθανο να αντικαταστήσουν τις εξαγωγές που χάνονται από το διαζύγιο με την ΕΕ, στην περίπτωση που δεν συναφθεί μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Εκφράζοντας έτσι και τις ενδοαστικές αντιθέσεις απο τμήματά της που πλήττονται. Αντιθέσεις στην Βρετανία που εκφράστηκαν με οξύτητα και στο δημοψήφισμα της αποχώρησης της χώρας απο την ΕΕ.

Η ΕΕ ζήτησε από τη Βρετανία να εγκαταλείψει τα σχέδιά της περί παραβίασης της ΄συμφωνίας διαζυγίου΄, αλλά η κυβέρνηση του Τζόνσον αρνήθηκε, οδηγώντας πιθανόν σε ναυάγιο τέσσερα χρόνια συνομιλιών για το Brexit.

Απο την άλλη, η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι απο το κόμμα της Δημοκρατικών, δήλωσε χθες ότι η Βρετανία δεν θα συνάψει εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, εάν το Λονδίνο κάνει κάτι που θα υπονομεύσει την ειρηνευτική συμφωνία του 1998 για τη Βόρεια Ιρλανδία. Μια κίνηση με πολλές ερμηνείες, όπως το ποια μονοπώλια θα κερδίσουν απο αυτή, αλλά και από τις επικείμενες εκλογές στις ΗΠΑ και την ‘άγρα’ ψήφων όπως είναι οι Ιρλανδοί που αποτελούν μια μεγάλη κοινότητα στην χώρα, αξιοποιώντας τις επιφυλάξεις της Ιρλανδίας στην παραβίαση των όρων ΄συμφωνίας διαζυγίου΄ με την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...