Το μάρμαρο των κυρώσεων πληρώνει ο λαός παραδέχτηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης

EUROKINISSI

«Οι κυρώσεις έχουν κόστος και για αυτούς που τις αποφασίζουν», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, παραδεχόμενος ότι το μάρμαρο του πολέμου και της σύγκρουσης των ΝΑΤΟικών με τη Ρωσία το πληρώνει πολύ ακριβά ο λαός. Αντίθετα, κατέδειξε ότι εφοπλιστές θα έχουν και νέες ευκαιρίες να αποκομίσουν κέρδη ακόμα και από το ενδεχόμενο να πεινάσουν λαοί της Αφρικής λόγω της έλλειψης σιτηρών!

Η σύνοδος της ΕΕ αποφάσισε «μέχρι το τέλος του έτους» να επιβάλει εμπάργκο στο 90% του ρωσικού πετρελαίου. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τη συνολική προσπάθεια αποκοπής της ΕΕ από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και την αντικάστασή τους με το πιο ακριβό αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στις τιμές των καυσίμων και της Ενέργειας που ήδη σαρώνουν τα λαϊκά εισοδήματα με τον πληθωρισμό να καλπάζει στα ευρωπαϊκά κράτη.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός, έχοντας προτεραιότητα τα κέρδη των εφοπλιστών και των επιχειρηματικών ομίλων, μίλησε και πάλι για την ευκαιρία που έχει η χώρα να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο, ενώ για την ακρίβεια, η οποία κάθε μέρα που περνά γίνεται πιο εφιαλτική, πρόταξε τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για το ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα, γνωρίζοντας ότι είναι ανεπαρκή και ξεπερασμένα, για αυτό και δεν απέκλεισε πρόσθετες αποφάσεις για τη βενζίνη.

Κέρδη και από τον κίνδυνο της πείνας φαίνεται πως προσδοκούν οι εφοπλιστές που -όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης- έχουν να διαδραματίσουν «ένα πολύ σημαντικό ρόλο» στη μεταφορά σιτηρών από το λιμάνι της Οδησσού, αν προχωρήσει η σχετική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από τις κυρώσεις της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο εξαιρούνται οι μεταφορές προς τρίτες χώρες, δηλαδή οι εφοπλιστές μπορούν χωρίς καμία επίπτωση να μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Ρωσία σε χώρες εκτός ΕΕ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι δεν υπάρχει «καμία επίπτωση για την ελληνική ναυτιλία».

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...