Το μαύρο – άσπρο εμφανίζει η ΕΕ για τον επικίνδυνο για τους λαούς ευρωστρατό

Ευρωστρατός στο Τσαντ της Αφρικής
Φώτο Αρχείου / Ευρωστρατός στο Τσαντ της Αφρικής / Πηγή: European Defence Agency

Το άσπρο μαύρο επιχειρεί να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα ερωτήματα που έθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σχετικά με τους επικίνδυνους σχεδιασμούς για τη συγκρότηση «δύναμης ταχείας επέμβασης» του λεγόμενου Ευρωστρατού.

Στην απάντησή της στην ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, γίνεται προσπάθεια να αντιστραφεί τελείως η πραγματικότητα και προκλητικά προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι «οι στρατιωτικές αποστολές/επιχειρήσεις της ΕΕ συστήνονται με σκοπό τη διατήρηση της ειρήνης, την πρόληψη των συγκρούσεων και την ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας». Σύμφωνα λοιπόν με την ΕΕ οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις οποίες πρωτοστάτησαν τα κράτη-μέλη της όπως πχ σε Συρία, Λιβύη, είχαν ως στόχο την εγκαθίδρυση της …ειρήνης.

Οι υπεκφυγές και οι έωλες διακηρύξεις περί ειρήνης έχουν στόχο να κρύψουν ότι η ΕΕ εντείνει τις στρατιωτικές της προετοιμασίες. Η κλιμάκωση των αντιπαραθέσεων σε διάφορα σημεία του πλανήτη όπως στην Ουκρανία, με την περικύκλωση της Ρωσίας από ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ, αλλά και στον Ινδοειρηνικό αποδεικνύει ότι το κυνήγι του κέρδους οδηγεί τους λαούς στο να βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα. Οι σφοδρές αντιπαραθέσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα εντείνουν τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, ενώ διεξάγονται από κοινού με το ΝΑΤΟ στρατιωτικές ασκήσεις όπου με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και τη σύμπραξη των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ η Ελλάδα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο μέσω των βάσεων πχ Αλεξανδρούπολη, Σούδα που αποτελούν κέντρα προώθησης αμερικανικών στρατευμάτων προς την Ανατ. Ευρώπη.

Με προσχηματικούς διαχωρισμούς περί στρατιωτικών και μη στρατιωτικών αποστολών, η Κομισιόν επιχειρεί να συσκοτίσει τον επικίνδυνο για τους λαούς  χαρακτήρα αυτών των αποστολών. Από όπου κι αν πέρασαν τα στρατεύματα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ τις τελευταίες δεκαετίες άφησαν πίσω τους νεκρούς, τραυματίες και διέλυσαν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και οι λαοί γνωρίζουν καλά τα δείνα που έχουν προέλθει από αυτές. Αυτό είναι το «ασφαλές περιβάλλον» που δημιουργούν για τους λαούς οι ευρωΝΑΤΟϊκοί μακελάρηδες.

Απέναντι σε αυτή την επικίνδυνη στρατηγική των ιμπεριαλιστών η μοναδική διέξοδος για τους λαούς είναι η πάλη για απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, το άμεσο κλείσιμο όλων των βάσεων, η επιστροφή όλων των αποστολών εκτός συνόρων με αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και το λαό αφέντη στον τόπο του, να μη χύνει το αίμα του για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-003994/2021 προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Κώστας Παπαδάκης

Η ΕΕ, διά στόματος του Αντιπροέδρου / Ύπατου Εκπροσώπου της αλλά και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προανήγγειλε τη συγκρότηση «δύναμης ταχείας επέμβασης 50.000 στρατιωτών ικανής να αντιδράσει σε συνθήκες όπως αυτές που ζούμε στο Αφγανιστάν».

Η ΕΕ για χρόνια απεργάζεται, στο πλαίσιο της λεγόμενης «στρατηγικής αυτονομίας», σχέδια για τη συγκρότηση ομάδων ταχείας αντίδρασης, συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικές αποστολές κι επεμβάσεις σε δεκάδες χώρες με πρόσχημα την «προώθηση της δημοκρατίας σε τρίτες χώρες», την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», την «καταπολέμηση των Tαλιμπάν». Διαμορφώνει παράλληλα τη στρατιωτική συνεργασία των κρατών μελών μέσω των προγραμμάτων PESCO με στόχο την ενίσχυση της στρατιωτικοποίησης της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας και την αξιοποίηση όλων των πρόσφατων τεχνολογικών επιτευγμάτων στα πλαίσια της πολεμικής βιομηχανίας. Ενισχύει τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή δεκάδων κρατών μελών της ΕΕ σε ασκήσεις που θέτουν στο επίκεντρο Ρωσία – Κίνα.

Με βάση τα παραπάνω:

1.    Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο γεγονός ότι, αποδεδειγμένα, οι στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ και των συμμάχων της όχι μόνο δεν σταματούν τα δεινά, τους κατατρεγμούς, την εξαθλίωση και την προσφυγιά των λαών αλλά τα επιτείνουν, όπως αποκαλύπτουν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν αλλά και σε Συρία, Λιβύη, Ιράκ, Γιουγκοσλαβία;

2.    Με τι κριτήρια, όρους και στόχους θα επιχειρούν οι ομάδες ταχείας επέμβασης που εξαγγέλθηκαν, ποια σχέση θα έχουν με την PESCO καθώς και με παλιότερους σχεδιασμούς περί συγκρότησης Ευρωστρατού;»

Απάντηση του ύπατου εκπροσώπου / αντιπροέδρου κ. Borrell εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Οι στρατιωτικές αποστολές/επιχειρήσεις της ΕΕ συστήνονται με σκοπό τη διατήρηση της ειρήνης, την πρόληψη των συγκρούσεων και την ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας. Δεν υπάρχουν στρατιωτικές αποστολές/επιχειρήσεις της ΕΕ στο Αφγανιστάν, τη Συρία ή το Ιράκ. Στο Ιράκ, τη Λιβύη και το Κόσοβο υπάρχουν μη στρατιωτικές αποστολές της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η EUFOR Althea συμβάλλει στη δημιουργία ασφαλούς και προστατευμένου περιβάλλοντος. Στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, η επιχείρηση ναυτικής δύναμης της ΕΕ στη Μεσόγειο (EUNAVFOR MED) IRINI εφαρμόζει την απόφαση 2292 (2016) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης και συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην εξάρθρωση του επιχειρηματικού μοντέλου των δικτύων παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων. Η ΕΕ διεξάγει επί του παρόντος επτά στρατιωτικές αποστολές και επιχειρήσεις· στρατηγικές επισκοπήσεις πραγματοποιούνται τακτικά. Τέσσερις από αυτές είναι στρατιωτικές εκπαιδευτικές αποστολές που παρέχουν συμβουλές και εκπαίδευση στις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας.

Η ιδέα μιας αρχικής δύναμης εισόδου προτάθηκε από μεγάλη ομάδα κρατών μελών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 και συζητείται στο πλαίσιο της στρατηγικής πυξίδας. Ο ύπατος εκπρόσωπος / αντιπρόεδρος εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στην ιδέα αυτή. Μια τέτοια δύναμη, περίπου 5 000 στρατιωτικών, θα επέτρεπε στην ΕΕ να αντιδρά γρήγορα σε αναδυόμενες κρίσεις. Ωστόσο, οι τεχνικές, οικονομικές και νομικές πτυχές μιας τέτοιας δύναμης εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο περαιτέρω συζητήσεων μεταξύ των κρατών μελών. Στο παρόν στάδιο, δεν υπάρχουν δεσμοί με τη μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία (PESCO), η οποία εξακολουθεί να αποτελεί πρωτοβουλία των κρατών μελών, δεδομένου ότι τα έργα που αναπτύσσονται στο πλαίσιο αυτό προτείνονται και υλοποιούνται από τα πρόθυμα και ικανά συμμετέχοντα κράτη μέλη. Τα κράτη μέλη παρέχουν στρατεύματα για στρατιωτικές αποστολές και επιχειρήσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης πιθανής μελλοντικής αρχικής δύναμης εισόδου. Επί του παρόντος, δεν διεξάγεται συζήτηση σχετικά με τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...