Το μέγεθος της καταστροφής δεν είναι μια «φυσική συνέπεια»…

Το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής που άφησαν πίσω τους οι σεισμοί της 6ης Φλεβάρη, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια ξεσπιτωμένους, δεν είναι μια «φυσική συνέπεια», είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που αντιμετωπίζει ως εμπόρευμα τις ανθρώπινες ανάγκες και ως «κόστος» την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Χτες, η κρατική υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτακτων Καταστάσεων (AFAD) ανακοίνωσε ότι στην Τουρκία έχουν καταμετρηθεί 36.187 νεκροί.

Το τουρκικό Επιμελητήριο Πολιτικών Μηχανικών (ΙMO), σε προκαταρκτική έκθεση που συνέταξε για τους σεισμούς της 6ης Φλεβάρη, συνέδεσε την έκταση των ζημιών με την κατάσταση του εδάφους, τη χρήση ακατάλληλων οικοδομικών υλικών και την έλλειψη αποτελεσματικών επιθεωρήσεων. Ακόμα, η έκθεση αναφέρει πως πολλά κτίρια ήταν χτισμένα πάνω σε πρώην καλλιεργήσιμες εκτάσεις, άρα σε ακατάλληλο έδαφος για να στηρίξει πολυώροφα κτίρια, ενώ γίνεται λόγος και για απουσία συμπαγούς τοιχοποιίας στα ισόγεια των κτιρίων.

Επιπλέον, η έκθεση επισημαίνει ότι η βοήθεια σωστικών συνεργείων έφτασε «πολύ αργά» και «σε πολύ περιορισμένες περιοχές» των σεισμόπληκτων επαρχιών, ενώ υπήρξε «σοβαρή έλλειψη συντονισμού στην αντιμετώπιση της καταστροφής (…) Συνεργεία έρευνας και διάσωσης δεν καθοδηγήθηκαν σωστά και η βοήθεια δεν παραδόθηκε έγκαιρα…».

Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός για την AFAD το 2023 μειώθηκε κατά 30% (!), πέφτοντας από τις 12,16 δισ. τουρκικές λίρες που ήταν το 2022, στις 8,08 δισ., φέτος.

Την ίδια στιγμή, ερωτήματα για τα περιθώρια δράσης της AFΑD δημιουργεί και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των συνεργείων της απαρτίζουν εθελοντές: Οπως μετέδωσε και το πρακτορείο «Ρόιτερς», το 2022 το προσωπικό της ήταν 7.323 εργαζόμενοι και οι εθελοντές ήταν 600.000… Το 2019 οι εθελοντές ήταν 51.000.

Μάλιστα, μεγάλο ερώτημα αποτελεί και η επάρκεια της όποιας εκπαίδευσης γίνεται για τους εθελοντές: Σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2021, η AFAD είχε σχεδιάσει να εκπαιδεύσει 250.000 εθελοντές, αλλά τελικά αυτό έγινε για 53.750… Πέρυσι, ο στόχος ήταν η εκπαίδευση 200.000 εθελοντών ενώ για φέτος ο στόχος που έχει τεθεί είναι η εκπαίδευση 100.000 ατόμων.

Δείτε ακόμα...