Το ΝΑΤΟ διεξάγει πολεμικά παιχνίδια καθώς οι εντάσεις με τη Ρωσία σιγοβράζουν

Steadfast Defender 2021 – Πορτογαλία: «Ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών» για το ναυτικό μέρος της ασκήσεως

Η άσκηση Steadfast Defender 21, είναι μια άσκηση προσομοίωσης ανταπόκρισης του ΝΑΤΟ σε επίθεση εναντίον ενός από τα μέλη του. Χιλιάδες στρατεύματα του ΝΑΤΟ, πολλά πολεμικά πλοία και δεκάδες αεροσκάφη συμμετέχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις που εκτείνονται σε ολόκληρο τον Ατλαντικό, μέσω της Ευρώπης και στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου, σε σενάρια που προβλέπουν την κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία.

Ουσιαστικά δοκιμάζεται η ικανότητα του ΝΑΤΟ να αναπτύξει στρατεύματα από τις ΗΠΑ και να διατηρήσει ανοιχτές τις γραμμές εφοδιασμού. Όπως είναι γνωστό, το ΝΑΤΟ έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια στρατεύματα και εξοπλισμό σε Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία, στην προσπάθειά του να διαβεβαιώσει τα μέλη της που γειτνιάζουν με τη Ρωσία ότι θα επέμβει σε περίπτωση επίθεσης.

Η απόφαση της Μόσχας τον περασμένο μήνα να στείλει χιλιάδες στρατεύματα στην παραμεθόρια περιοχή με την Ουκρανία ανησύχησε πολύ το ΝΑΤΟ.

Οι επικεφαλής του ΝΑΤΟ επιμένουν ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις, στις οποίες συμμετέχουν στρατεύματα 9.000 ανδρών από 20 χώρες, δεν στοχεύουν συγκεκριμένα στη Ρωσία, αλλά επικεντρώνονται στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπου η Μόσχα κατηγορείται ότι μπλοκάρει την ελεύθερη πλοήγηση των πλοίων.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg σε κάθε ευκαιρία λέει ότι οι ασκήσεις στέλνουν ένα σημαντικό μήνυμα σε κάθε πιθανό αντίπαλο, πως «Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο».

«Το ΝΑΤΟ είναι εκεί για να υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους μας και αυτή η άσκηση στέλνει ένα μήνυμα σχετικά με την ικανότητά μας να μεταφέρουμε μεγάλο αριθμό στρατευμάτων, εξοπλισμού σε ολόκληρο τον Ατλαντικό, σε ολόκληρη την Ευρώπη και επίσης να προβάλλουμε τη θαλάσσια δύναμη», δήλωσε στο Associated Press.

Σημειώνεται ότι η φετινή άσκηση ήταν η πρώτη στην οποία παίρνει μέρος το βρετανικό αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth. Μάλιστα συνεργάσθηκε με τα πλοία της Μόνιμης ΝΑΤΟϊκής ναυτικής ομάδας 1 (Standing NATO Maritime Group One – SNMG1) στο πλαίσιο της άσκησης «Joint Warrior 21-1» ανοικτά από τις ακτές της Σκωτίας.

Επίσης όπως είναι γνωστό, ο γγ του ΝΑΤΟ κ. Stoltenberg θα προεδρεύει σε σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τους ομολόγους του να θέλουν να ξεκινήσουν μια νέα εποχή διατλαντικής συνεργασίας, καθώς τα αμερικανικά στρατεύματα αποχωρούν από το Αφγανιστάν, ενώ οι εντάσεις αυξάνονται με τη Ρωσία και όλο και περισσότερο με την Κίνα.

Τα πολεμικά παιχνίδια συνδέονται σε δύο νέα κέντρα διοίκησης του ΝΑΤΟ, ένα στο Norfolk της Βιρτζίνια και το άλλο στο Ulm, της Γερμανίας.

Μέρος της πρώτης φάσης ήταν η προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων που μεταφέρουν μάζες εμπορικών και επικοινωνιακών δεδομένων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Το ΝΑΤΟ επιμένει ότι η Ρωσία χαρτογραφεί τη δρομολόγηση των καλωδίων και μπορεί να έχει σκοτεινότερες προθέσεις.

«Όλοι εφησυχάσαμε και σκεφτόμασταν ότι ο Ατλαντικός ήταν μια ήρεμη περιοχή στην οποία δεν υπήρχε τίποτα κακό και θα μπορούσαμε απλώς να το χρησιμοποιήσουμε ως μια ελεύθερη εθνική οδό», δήλωσε ο διοικητής του Νόρφολκ, αντιναύαρχος Andrew Lewis.

«Υπάρχουν κράτη που χαρτογραφούν τα καλώδια. Μπορεί να κάνουν κάτι άλλο. Πρέπει να το γνωρίζουμε και να είμαστε σε ετοιμότητα να απαντήσουμε ».

Το ΝΑΤΟ σημειώνει πως η πολιτική του έναντι της Ρωσίας βασίζεται σε δύο πυλώνες: ισχυρή στρατιωτική αποτροπή και διάλογος. Όμως, συναντήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο μεγάλων κρατών είναι σπάνιες και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν γίνεται όλο και πιο αυταρχικός και απομακρύνεται από τη Δύση.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τη Ρωσία, γιατί πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να μιλάμε, ειδικά όταν οι καιροί είναι δύσκολοι», είπε ο κ. Stoltenberg. Και συνεχίζει: «Η κύρια πρόκληση τώρα είναι ότι η Ρωσία δεν ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκλησή μας, ή στην πρωτοβουλία μας, για συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας».

Όλα τα παραπάνω δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία. Ακόμη και αν δεν υπάρχει εχθρός, πρέπει να εφευρεθεί, για να έχει λόγο ύπαρξης και παρουσίας το ΝΑΤΟ, παντού. Η έντονη παρουσία ΝΑΤΟ και ΗΠΑ επιβεβαιώνουν πως έχουν διαμορφώσει περιβάλλον ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, στο οποίο εμπλέκουν όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη. Πλέον των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, αυξάνονται και οι σύμμαχοι του Βορειοατλαντικού συμφώνου, έχοντας ήδη σχηματίσει άτυπα, αλλά ουσιαστικά, τους αντιμαχόμενους.

Παρακολουθώντας με προσοχή το παιχνίδι στη διεθνή σκακιέρα, διαπιστώνεται ότι οι ΗΠΑ του Μπάιντεν επιδιώκουν νέες συμμαχίες με περιφερειακές δυνάμεις, εκτιμώντας πως αυτός ο δρόμος οδηγεί σε σταθερότητα, που για την Ουάσιγκτον αποτελεί το κεντρικό σημείο για τη διαχείριση των προβλημάτων της περιοχής της Ανατ. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Η αναβάθμιση κάποιων χωρών και η υποβάθμιση άλλων, γίνεται στο παιχνίδι ισορροπιών.

Η ουσία είναι μία. Πάλι οι λαοί βρίσκονται στη μέση. Και όπως λέει η λαϊκή παροιμία «Όταν τσακώνονται τα βουβάλια στη λίμνη, την πληρώνουν τα βατράχια». Και ταιριάζει γάντι στο νέο Ψυχρό Πόλεμο, όπου βατράχια όλοι οι λαοί της περιοχής, που με το άναμμα του φυτιλιού θα βρεθούν στο μάτι του κυκλώνα.

Όλη αυτή η τεράστια κινητοποίηση στρατευμάτων από το τέλος του Φλεβάρη και για ένα εξάμηνο, πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα για να αντιληφθούν οι λαοί των συμμετεχόντων κρατών, πως κανένα ΝΑΤΟ, ΗΠΑ ή ΕΕ δε θα σταθούν στο πλευρό τους.

Αν οι λαοί θέλουν να είναι κυρίαρχοι και νοικοκύρηδες στον τόπο τους, ένα δρόμο έχουν.

Έξω από τις συμμαχίες του θανάτου, έξω από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Οι λαοί να έχουν το τελευταίο λόγο για την Ειρήνη και την ευημερία τους. Μακριά από τα δόντια των λυκοσυμμαχιών, που μόνο στόχο έχουν την αύξηση των κερδών τους και την αρπαγή του πλούτου των λαών.

Γιάννης Αγγέλου
Σχης (ΜΧ) εα
MBA, Ms’c

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...