Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για «πολλά, πολλά χρόνια»…

ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ πρέπει να προετοιμαστεί για μια μακρά αντιπαράθεση με τη Ρωσία, υπογράμμισε ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, λέγοντας πως δεν φαίνεται κάποιο σημάδι «ειρήνης» στην Ουκρανία.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι μακροπρόθεσμα, μπορεί να διαρκέσει για πολλά, πολλά χρόνια», επισήμανε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, αποτυπώνοντας τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία για τον συσχετισμό δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα: «Ο Πρόεδρος Πούτιν θέλει μια διαφορετική Ευρώπη, μια Ευρώπη όπου αυτός μπορεί να ελέγχει τους γείτονές του, όπου αυτός μπορεί να αποφασίζει τι μπορούν να κάνουν οι χώρες».

Οι χώρες του ΝΑΤΟ λαμβάνουν αποφάσεις που όλο και περισσότερο βασίζονται στη μακρόχρονη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας, βλέποντας την ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ανατολική Ευρώπη «σε βάθος χρόνου».

Το Κοινοβούλιο της Νορβηγίας ψήφισε να διαθέσει 7 δισ. δολάρια στρατιωτική και άλλη βοήθεια στην Ουκρανία σε βάθος πενταετίας. Το «πακέτο», που είχε προαναγγελθεί μέσα στον Φλεβάρη από τον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό, Γιόνας Γκαρ Στέρε, είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα βοήθειας που έχει παράσχει ποτέ η Νορβηγία σε ένα κράτος και την καθιστά έναν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Κιέβου.

Στο μεταξύ, καθυστερήσεις καταγράφονται στην υλοποίηση αποφάσεων για αποστολή σύγχρονων ΝΑΤΟικών αρμάτων στο Κίεβο. Μόνο μισό τάγμα από τα άρματα «Leopard 2A6» θα σταλεί τελικά στην Ουκρανία την άνοιξη, δήλωσε προχτές ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπ. Πιστόριους, μετά τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, καθώς μια σειρά κυβερνήσεων που είχαν δηλώσει πρόθυμες να στείλουν τα δικά τους «Leopard 2» δεν προτίθενται να αναλάβουν το κόστος για επισκευές ή επαναλειτουργία τους.

«Η παραδοχή του υπουργού σηματοδοτεί ένα πισωγύρισμα στην προσπάθεια των δυτικών συμμάχων να βοηθήσουν τον ουκρανικό στρατό να αντιμετωπίσει την αναμενόμενη εντατικοποίηση των μαχών τις επόμενες εβδομάδες», σχολίασε το αμερικανικό πρακτορείο «Bloomberg».

Επισήμανε ακόμη ότι δεν υπήρξαν νέες δεσμεύσεις από κυβερνήσεις για παροχή «Leopard 2A6» στη συνάντηση του λεγόμενου διεθνούς συνασπισμού αρμάτων μάχης, την Τετάρτη.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...