Το “Oruc Reis” εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας – “Ηχηρή” παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ με κάλεσμα για…διάλογο

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο ORUC REIS με τη συνοδεία της Φρεγάτας TCG ORUCREIS (F245
Φώτο Αρχείου / Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο ORUC REIS με τη συνοδεία της Φρεγάτας TCG ORUCREIS (F245) / Πηγή: Turkish Navy

Με το «Oruc Reis» να πλέει ξανά από την Δευτέρα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια του Καστελόριζου και στο φόντο της αυριανής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, πυκνώνουν οι διευθετήσεις με άρωμα συνδιαχείρισης, ενώ η Ελλάδα παραμένει σε τροχιά διαλόγου όμως “χωρίς προκλήσεις”.

“Περιοχή που η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία” βλέπει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Επίσκεψη Μ. Πομπέο, Υπουργού Εξωτερικών ΗΠΑ και Κ. Μητσοτάκη, Πρωθυπουργού Ελλάδας στη Σούδα - 29/9/202
Επίσκεψη Μ. Πομπέο, Υπουργού Εξωτερικών ΗΠΑ και Κ. Μητσοτάκη, Πρωθυπουργού Ελλάδας στη Σούδα – 29/9/2020 – Πηγή: Eurokinissi

“Ηχηρή” παρέμβαση ήρθε χθες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που κατάφερε μετά από δύο μέρες σχεδόν, να ψελλίσει κάτι για τη νέα έξοδο του «Oruc Reis» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Και τελικά τι είπε; Ότι οι τουρκικές ενέργειες «σε περιοχές των οποίων τη δικαιοδοσία διεκδικεί η Ελλάδα»…«αυξάνουν μονομερώς την ένταση στην περιοχή και σκόπιμα περιπλέκουν την επανέναρξη των κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των ΝΑΤΟικών εταίρων της Ελλάδας και της Τουρκίας». Ενώ ζήτησε από την Τουρκία «να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές» με την Ελλάδα.

Κάτι που επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά ότι οι αμερικανοΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί στην περιοχή στρώνουν τις επικίνδυνες διευθετήσεις στα «αμφισβητούμενα ύδατα» (όπως βαφτίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας) στην Ανατ. Μεσόγειο. Αυτή είναι και η βάση της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης. Έτσι κλιμακώνει τις προκλήσεις στα πλαίσια του παζαριού, που περιλαμβάνει όλα τα ανοιχτά μέτωπα, από τη Λιβύη έως τον Καύκασο. Με σκοπό να δημιουργήσει περισσότερα τετελεσμένα ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Προκλητικό non paper της Τουρκίας

Εν τω μεταξύ, με ένα προκλητικό non paper η Τουρκία επιρρίπτει την ευθύνη για την καθυστέρηση των διερευνητικών επαφών στις κινήσεις της Ελλάδας. Στο έγγραφο, που δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα, που τιτλοφορείται «Κινήσεις Κλιμάκωσης από την Αθήνα στην Αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο από τις 12 Σεπτεμβρίου», η Άγκυρα μεταξύ άλλων επικαλείται:

  • Τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ μεταξύ 14 και 18 Σεπτεμβρίου στη Θράκη όπου ζει η «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα».
  • Την NAVTEX που εξέδωσε στις 15 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα για στρατιωτικές ασκήσεις στη Χίο «η οποία τελεί υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης» και στις ανάλογες ασκήσεις στη Λήμνο που «επίσης τελεί υπό το ίδιο καθεστώς».
  • Το τουρκικό ΥΠΕΞ εγκαλεί ακόμη την Ελλάδα για εναέριες ασκήσεις σε Χίο, Κω και Ρόδο και στην εκδοθείσα NOTAM μεταξύ 27ης και 2ας Οκτωβρίου που «επίσης επηρέασε την ελευθερία της αεροπλοΐας».
  • Η Άγκυρα διαμαρτύρεται επίσης για τις χρονικά παρατεταμένες και γεωγραφικά εκτεταμένες NAVTEX που εκδίδει η Ελλάδα στο Αιγαίο, παραθέτοντας «παραδείγματα».
  • Επίσης το τουρκικό ΥΠΕΞ Άγκυρα αναφέρει ότι πέραν των παραβιάσεων των «αποστρατιωτικοποιημένων» ζωνών, η Ελλάδα παραβιάζει και το διμερές moratorium του 1988 ορίζοντας δύο ξεχωριστές ασκήσεις για την 29η Οκτωβρίου που είναι η Εθνική Εορτή της Τουρκίας, κάτι που προκάλεσε όπως αναφέρουν την αντίστοιχη απάντηση της Αγκυρας για την 28η Οκτωβρίου.
  • Τέλος το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα και για την πρόσφατη NOTAM μεταξύ 13 και 18 Οκτωβρίου επειδή καλύπτει την περιοχή δραστηριοτήτων του Ορούτς Ρέις, ενώ διαμαρτύρεται και για τις πληροφορίες που θέλουν την Ελλάδα να προμηθεύεται UAV από το Ισραήλ για χρήση στην περιοχή.

Συνάντηση γερμανού ΥΠΕΞ με τον πρωθυπουργό

Χάικο Μάας Πρωθυπουργός Δένδιας συνάντηση
Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γερμανό ΥΠΕΞ Χάικο Μαας / Πηγή: Eurokinissi

Ο Μάας στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, παρουσία και του Ν. Δένδια, χαρακτήρισε «παράδοξες» τις κινήσεις της Τουρκίας, με Βαρώσια και «Oruc Reis», λέγοντας ότι «δεν έχουν σχέση με πνεύμα κατανόησης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης» και «δεν υπάρχει ατμόσφαιρα για αποκλιμάκωση με διπλωματικό τρόπο αυτής της κρίσης». Ωστόσο τόνισε ότι «στη βάση των αποφάσεων του (πρόσφατου) ΕΣ έχουμε μόνο μια δυνατότητα, που είναι ο διάλογος για να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε κάποια αποτελέσματα», αποφεύγοντας κάθε αναφορά σε κυρώσεις, «εργαλεία» ή «επιλογές».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «δύσκολες συνθήκες» υπό τις «πρόσφατες εξελίξεις». Αποφεύγοντας να μιλήσει ια κυρώσεις, είπε ότι στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι Ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποίησαν με «συνέπειες», και ότι συμφώνησαν στην περίπτωση που η Τουρκία δεν συμμορφωθεί, να χρησιμοποιήσουν όλα τα «εργαλεία» και «επιλογές».

«Προφανώς δεν θα προχωρήσουμε σε συζητήσεις υπό αυτές τις συνθήκες, με ένα πλοίο να βρίσκεται εν πλω και αναμένω ότι το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έτσι ώστε να εξετάσουμε τις τελευταίες εξελίξεις» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας αναμένεται να τεθεί εκ νέου επί τάπητος ΕΕ από τον πρωθυπουργό στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής.

Δείτε ακόμα...