Το «Oruc Reis» πλέει προς το Καστελόριζο, η Γερμανία χαρακτηρίζει διαφιλονικούμενη την περιοχή και η ΕΕ …«λυπάται»

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο ORUC REIS με τη συνοδεία της Φρεγάτας TCG ORUCREIS (F245
Φώτο Αρχείου / Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο ORUC REIS με τη συνοδεία της Φρεγάτας TCG ORUCREIS (F245) / Πηγή: Turkish Navy

Με ταχύτητα κάτω από 10 κόμβους το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» κατευθύνεται προς τη «δεσμευμένη» με την παράνομη τουρκική Navtex περιοχή, με συνοδεία 6 πλοίων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, έχοντας σβηστό τον πομπό του. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο τουρκικός στολίσκος θα βρίσκονταν σε απόσταση 6,5 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο, μετά τις 8 το βράδυ σήμερα.

Στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό υπάρχει κινητοποίηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολεμικά πλοία έχουν αποπλεύσει από τους ναύσταθμους και κινούνται προς την περιοχή που οι Τούρκοι έχουν δηλώσει ότι θα πραγματοποιήσουν σεισμικές έρευνες. 

Ο σταθμός Ηρακλείου Κρήτης της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex, με την οποία χαρακτηρίζει παράνομη την τουρκική Navtex, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα» και στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας την τουρκική Navtex και τις έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σημειώνοντας ότι η κίνηση «συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή». Επίσης, θυμίζοντας ότι την προηγούμενη βδομάδα, στην Μπρατισλάβα, συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών και η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, το ελληνικό ΥΠΕΞ την κατηγορεί για «αναξιοπιστία» όπως και ότι «δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο».

Μητσοτάκης τηλεφωνική επικοινωνία
Πηγή: Eurokinissi

Ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ, ενημέρωνοντάς τον ότι θα θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15-16 Οκτωβρίου «τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας», όπως έλεγε το Μαξίμου.

Να σημειωθεί ότι σε συνέντευξή του στα «Νέα», ο πρωθυπουργός παρουσίαζε, ξανά, ως εγγύηση για την προστασία των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, τις αποφάσεις του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που τάχα οδήγησαν σε «”αναδίπλωση” – προσαρμογή της τουρκικής θέσης», επαναλάμβανε την βεβαιότητά του ότι θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, «για ένα μόνο θέμα, τις θαλάσσιες ζώνες». Μάλιστα αποκάλυψε ότι στα όσα συμφώνησαν οι τρεις πλευρές (Ελλάδα, Τουρκία και Γερμανία) στο Βερολίνο για επανέναρξη διερευνητικών κρατήθηκαν και «γραπτά πρακτικά του τι συμφωνήθηκε», για το ακριβές περιεχόμενο του οποίου δεν έχει ενημερώσει τον ελληνικό λαό. Προετοιμάζοντας δε το έδαφος για «επώδυνους συμβιβασμούς» αναγνώριζε ότι η Χάγη «πολύ δύσκολα θα σου δώσει το 100% όσων διεκδικείς». Και πρόσθεσε: «Θεωρώ το συνολικό όφελος που θα αποκομίσει η χώρα από μία ειρηνική επίλυση της μιας διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία θα είναι πολλαπλάσιο του όποιου κόστους μπορεί να υπάρχει στην κοινή γνώμη από κάποια απόφαση». Και να σας πω και κάτι, γιατί μου αρέσει να λέω τα πράγματα έξω από τα δόντια: Το γεγονός ότι η Ελλάδα έρχεται και συζητάει ένα ζήτημα που αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο σημαίνει πως αναγνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια περιοχή όπου και η Τουρκία έχει διεκδικήσεις. Εάν δεν το αναγνωρίζαμε αυτό, δεν θα πηγαίναμε σε συζήτηση», είπε.

EUROKINISSI

Η ΕΕ …«λυπάται»

Στη λογική των ευχολογίων καταφεύγει και πάλι η ΕΕ, που με τη στάση της ρίχνει νερό στο μύλο της Τουρκίας. «Λυπηρή» χαρακτήρισε την ανακοίνωση για τη νέα τουρκική NAVTEX, «που επηρεάζει την Ελλάδα», ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, δηλώνοντας ότι θα οδηγήσει «σε νέες εντάσεις, αντί να πάμε σε κινήσεις αποκλιμάκωσης που ζητούσαμε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση της ΕΕ, ο Μπορέλ αρκέστηκε να πει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ήδη ασχοληθεί με το θέμα, θα το ξανασυζητήσει στην επόμενη σύνοδό του, τέλη της βδομάδας, και θα αποφασίσει πώς θα αντιδράσει, ενώ στα τέλη του χρόνου θα προχωρήσει σε «πλήρη εκτίμηση» των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τους ομολόγους του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στη δήλωσή του ο Ν. Δένδιας, σημείωσε: «Εξήγησα επίσης το προφανές: Ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις στην περιοχή: Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Συρία, Ιράκ, Κύπρος, Νοτιοανατολική Μεσόγειος. Ο κοινός παρονομαστής είναι η Τουρκία. Η Τουρκία ενεργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, ενάντια στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Βερολίνο: «Διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή»

Για έρευνες της Τουρκίας σε «διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή» της Ανατολικής Μεσογείου έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στη νέα τουρκική Navtex, χαρακτηρίζοντας «λυπηρό και όχι συνετό» το βήμα.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έλαβε γνώση από την ανακοίνωση της Τουρκίας για εκ νέου διερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο και, αν πράγματι υπάρξουν εξερευνήσεις σε αυτή τη διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή, αυτό θα ήταν πολύ λυπηρό και από τη δική μας σκοπιά και μη συνετό βήμα, το οποίο θα έριχνε πίσω τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και θα ήταν σίγουρα κάθε άλλο παρά βοηθητικό για την περαιτέρω εξέλιξη των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας, όπως τις εξέτασε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε, σύμφωνα με το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Στ. Ζάιμπερτ και επανέλαβε την πάγια θέση: «Είναι σημαντικό και αναγκαίο όλοι οι εμπλεκόμενοι να προσπαθούν να αποφεύγουν κλιμάκωση και να λύσουν τα ζητήματα διένεξης στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων Δικαίου της Θάλασσας, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και εξακολουθούμε να είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια σε αυτό τον σκοπό».

Μέρκελ- Ερντογάν

Κληθείς να διευκρινίσει αν στην ατζέντα του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα περιλαμβάνεται το θέμα κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, δήλωσε: «Αν υπάρξει εξερεύνηση, αυτό θα ήταν κάθε άλλο παρά βοηθητικό για την περαιτέρω εξέλιξη των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας. Και μια τέτοια περαιτέρω εξέλιξη το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την εξέτασε στα Συμπεράσματά του. Πέρα από αυτό δεν θέλω να κάνω εδώ τώρα εικασίες».

Προηγουμένως η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ είχε ανακοινώσει επίσκεψη, αύριο, του Χάικο Μάας στην Ελλάδα και στην Κύπρο, για συνομιλίες με την ελληνική και την κυπριακή ηγεσία, με αντικείμενο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ανησυχία» εκφράζει και το Παρίσι

Κάλεσμα στην Τουρκία να αποφύγει κάθε περαιτέρω προκλητική ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο απηύθυνε το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας. «Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την τουρκική ανακοίνωση περί νέας εξόρμησης του σεισμογραφικού σκάφους “Ορούτς Ρέις” στα ανοιχτά του Καστελόριζου και της Ρόδου» ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου, Ανιές φον ντερ Μιλ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να αποφύγει νέες προκλήσεις και να δείξει έμπρακτα τη θέλησή της για διάλογο με καλή πίστη», πρόσθεσε.

Ακάρ: Έχουμε δικαιοδοσία στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο

«Το Πολεμικό Ναυτικό μας θα παρέχει την απαραίτητη προστασία συνοδεύοντας τα ερευνητικά σκάφη μας όπου χρειάζεται. Το “Oruc Reis” συνεχίζει τις προγραμματισμένες δραστηριότητές του», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, λίγες ώρες μετά τον απόπλου του «Oruc Reis» και των συνοδών πλοίων του από το λιμάνι της Αττάλειας. Ο Χ. Ακάρ, τόνισε παράλληλα, ότι «έχουμε δικαιοδοσία στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο από τον ΟΗΕ. Αυτό δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Οι Έλληνες κάνουν τα πάντα για να αυξήσουν την ένταση. Εμπλέκονται σε προκλητικές ενέργειες. Ελπίζουμε πως οι γείτονες θα μείνουν μακριά από τις έρευνές μας».

Νωρίτερα, στο ίδιο μήκος κύματος, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, με μήνυμά του στο Twitter, ανέφερε ότι «η συντήρηση του σεισμικού ερευνητικού πλοίου μας “Oruc Reis” ολοκληρώθηκε. Το πλοίο μας ξεκίνησε με σκοπό να κάνει την ακτινογραφία της Μεσογείου. Θα συνεχίσουμε να ερευνούμε, να σκάβουμε και να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας. Αν υπάρχει (φυσικό αέριο) σίγουρα θα το βρούμε».

Η Άγκυρα επισημαίνει με κάθε τρόπο την αποφασιστικότητά της να διασφαλίσει τα συμφέροντα της τουρκικής αστικής τάξης στην Ανατολική Μεσόγειο, επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή και αποδεικνύεται ότι η στάση της ΕΕ (μετά και τη Σύνοδο Κορυφής και τις αποφάσεις της), του ΝΑΤΟ (λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη του Γενς Στόλτενμπεργκ και την ενεργοποίηση του «μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων») και των ΗΠΑ (μετά και την παρουσία του Μάικ Πομπέο σε Θεσσαλονίκη και Σούδα) ρίχνουν νερό στον μύλο της προκλητικότητας της τουρκικής κυβέρνησης και παράλληλα αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης. 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...