Το «Oruc Reis» θα συνεχίσει την πορεία του πλησιέστερα προς Καστελόριζο και Ρόδο

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο ORUC REIS με τη συνοδεία της Φρεγάτας TCG ORUCREIS (F245
Φώτο Αρχείου / Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο ORUC REIS με τη συνοδεία της Φρεγάτας TCG ORUCREIS (F245) / Πηγή: Turkish Navy

Αποφασισμένη να κλιμακώσει τις προκλητικές ενέργειες και την αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας είναι η αστική τάξη της Τουρκίας, αφού σύμφωνα με δημοσιεύματα της «Sabah» και της «Yeni Safak» το «Oruc Reis», όχι μόνο δεν πρόκειται να αποσυρθεί, αλλά αναμένεται να προχωρήσει σε νέες έρευνες, φτάνοντας κοντά στο Καστελόριζο και δυτικά της Ρόδου, μέχρι τα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων. Γίνεται επίσης αναφορά ότι η Τουρκία δεν θα κάνει βήμα πίσω και τα ερευνητικά σκάφη, θα συνεχίσουν τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Για το σκοπό αυτό η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση νέας NAVTEX, που θα ισχύει μέχρι την 1η Σεπτέμβρη, η οποία καταλαμβάνει χώρο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και βορειότερα της προηγούμενης NAVTEX, όπου το «Oruc Reis» πραγματοποιούσε έρευνες το προηγούμενο διάστημα με τη συνοδεία πολεμικών πλοίων.

Η χώρα μας απάντησε με αντί-NAVTEX, όπου με αναγγελία που εξέδωσε ο σταθμός Ηρακλείου της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού τονίζεται, αφενός μεν πως η τουρκική NAVTEX έχει εκδοθεί σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας που έχουν αρμοδιότητα οι σταθμοί της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας, αφετέρου δε πως αναφέρεται σε παράνομη και μη εγκεκριμένη δραστηριότητα που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Χουλουσί Ακάρ
Χουλουσί Ακάρ

Σε δηλώσεις του ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στο πρακτορείο «Anadolu», επανάφερε το αίτημα για διμερείς συνομιλίες με την Ελλάδα. Αναφέρθηκε στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και τόνισε ότι θα θέλαμε να φιλοξενήσουμε Ελληνες εμπειρογνώμονες για διμερείς συνομιλίες, προκειμένου να επιλυθούν οι διαφορές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν παρέλειψε όμως να εκτοξεύσει απειλές λέγοντας: «Τα σύνορα της Τουρκίας είναι ξεκάθαρα στην Ανατολική Μεσόγειο. Είπαμε τι θα συνέβαινε εάν τα παραβιάσουν. Ομως, τονίζουμε πάντα ότι προτιμούμε τον διάλογο, θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή, οι δυνάμεις μας δεν θα πρέπει να δοκιμαστούν. Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι μόνες τους, χωρίς παρεμβάσεις από χώρες όπως η Γαλλία. Η Γαλλία έχει παραβιάσει τις διεθνείς συμβάσεις, αναπτύσσοντας τρία μαχητικά αεροσκάφη στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Η Ελλάδα επίσης έχει εφοπλίσει κάποια νησιά στο Αιγαίο, προς παραβίαση των διεθνών συμφωνιών».

Επίσης η Τουρκία προχώρησε σε έκδοση νέας NAVTEX το διήμερο 1ης και 2ας Σεπτεμβρίου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο, δεσμεύοντας περιοχή μεταξύ Μερσίνας και Αλεξανδρέττας, ανάμεσα στην Τουρκία και τα Κατεχόμενα.

Σε εξέλιξη η αεροναυτική άσκηση «EUNOMIA»

Πλοία - Φρεγάτες - Άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού νότια της Κρήτης 25/8/2020
Φώτο Αρχείου / Άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού νότια της Κρήτης 25/8/2020 / Πηγή: Eurokinissi

Σε εξέλιξη είναι η κοινή αεροναυτική άσκηση «EUNOMIA» που διεξάγεται στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Τετραμερούς Συνεργασίας (QUAD) Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας. Στις 27 Αυγούστου το πρωί εξάδα ελληνικών F-16 από την Κρήτη έφτασε στην περιοχή της άσκησης, όπου ενώθηκε με τα δύο F-16 που σταθμεύουν στην Κύπρο και τα γαλλικά Rafale.

Αποτελεί όπως και οι άλλες ασκήσεις που έχουν προγραμματιστεί στην περιοχή, πλευρά εκδήλωσης ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η άσκηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και ειδικότερα η προσγείωση των γαλλικών αεροσκαφών στην Κύπρο. Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά για την προσωρινή ή μόνιμη ανάπτυξη αυτών των αεροσκαφών στο νησί και ότι η ενέργεια αυτή είναι αντίθετη προς τις συμφωνίες του 1960. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας θεωρεί ότι η Γαλλία με τη στάση της αυτή, που δεν είναι εγγυήτρια δύναμη στο νησί, ενθαρρύνει επικίνδυνα το ελληνοκυπριακό δίδυμο, το οποίο είναι υπεύθυνο για τις τρέχουσες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Τονίζεται επίσης στην ανακοίνωση ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι είναι εκείνοι που προσπαθούν για την εξεύρεση λύσης στην περιοχή.

Στην άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ συζητούν για «διάλογο» και Χάγη

Χτες ξεκίνησε στο Βερολίνο η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στην ατζέντα της οποίας είναι και μια «διεξοδική συζήτηση» για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χάικο Μάας, Υπουργός Εξωτερικών Γερμανίας Μάας
Φώτο Αρχείου / Χάικο Μάας, Υπουργός Εξωτερικών Γερμανίας Μάας / Πηγή: Eurokinissi

Χαρακτηριστικά της προσέγγισης και των σχεδιασμών της ΕΕ είναι όσα είπε προσερχόμενος στη διαδικασία ο προεδρεύων, Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χ. Μάας: «Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο τέλος αυτού του μήνα, προς τα πού θα κινηθούν τα πλοία, και θα ζητήσουμε επίσης και εδώ να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε Τουρκία και Ελλάδα να λύσουν τα προβλήματα απευθείας και να συνεισφέρουμε το παν προκειμένου να μη φτάσουμε σε στρατιωτική αντιπαράθεση». Προσθέτοντας ότι «πρέπει να διεξαχθούν και συνομιλίες απευθείας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας». Εθεσε ως προϋπόθεση «να τερματιστούν οι κινήσεις που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο» σημειώνοντας ότι «σίγουρα οι πλευρές δεν θα καθίσουν στο τραπέζι, εάν βρίσκονται πολεμικά πλοία το ένα απέναντι στο άλλο», ζητώντας βασικά από την ελληνική πλευρά να αποσύρει πλοία της από ελληνικές θαλάσσιες ζώνες.

Σε ερώτηση αν οι τουρκικές γεωτρήσεις είναι σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο, ο Γερμανός ΥΠΕΞ απάντησε: «Υπάρχουν πολλά νομικά ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν …πιθανόν, και αυτό θα ήταν η πιο εύκολη οδός, να τα επιλύσουν τα αρμόδια δικαστήρια. Αυτό είναι και ένα θέμα σε αυτές τις συνομιλίες», δείχνοντας την Χάγη.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι θα συζητήσουν «ποιες αποφάσεις θα προτείνουμε για κυρώσεις», σημειώνοντας ότι η σύνοδος είναι «άτυπη» σύνοδος και «δεν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις» και ότι «το επίπεδο των κυρώσεων, σε ποιον να επιβληθούν, είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς».

Δείτε ακόμα...