«Το πιο επείγον καθήκον» στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

«Το πιο επείγον καθήκον μας στη Σύνοδο Κορυφής θα είναι η υποστήριξη στην Ουκρανία», είχε δηλώσει πριν λίγες μέρες ο απερχόμενος γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, για τη Σύνοδο Κορυφής στην Ουάσιγκτον, που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται αύριο Πέμπτη.

«Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συμφωνήσουν ένα ουσιαστικό πακέτο για την Ουκρανία», ενώ θα αποφασιστεί το ΝΑΤΟ να αναλάβει τον συντονισμό και την παροχή του μεγαλύτερου μέρους της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, υπό την καθοδήγηση μιας διοίκησης με εκατοντάδες άτομα προσωπικό στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στη Γερμανία, και με το στρατιωτικό υλικό να συγκεντρώνεται σε υλικοτεχνικούς κόμβους (Logistics) στο ανατολικό τμήμα του ΝΑΤΟ.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ αναμένεται να ανακοινώσουν τη σύσταση νέας στρατιωτικής διοίκησης στη γερμανική πόλη Βισμπάντεν, η οποία διοίκηση θα συντονίζει τη στρατιωτική βοήθεια και την εκπαίδευση για την Ουκρανία, αντικαθιστώντας ουσιαστικά την Ομάδα Επαφής για την Αμυνα της Ουκρανίας, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Η Σύνοδος αναμένεται ακόμα να αποφασίσει «μια οικονομική δέσμευση» για την Ουκρανία – πιθανώς 40 δισ. ευρώ ως μίνιμουμ βάση για το 2025, όπως έχει διαρρεύσει τις προηγούμενες μέρες – και θα ανακοινωθεί η παράδοση περισσότερων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας. Αναμένεται επίσης να υπογραφούν περισσότερες «συμφωνίες ασφαλείας» μεταξύ του Κιέβου και των ΝΑΤΟικών «συμμάχων», και να ληφθούν αποφάσεις για τον περαιτέρω μετασχηματισμό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στα ΝΑΤΟικά πρότυπα.

Θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με την παροχή F-16 στην Ουκρανία, από το Βέλγιο, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Νορβηγία, που έχουν δεσμευτεί να παράσχουν περίπου 80 αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη και οι πρώτες παραδόσεις αναμένεται να αρχίσουν το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, όλα αυτά τα στοιχεία «αποτελούν μια γέφυρα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και ένα πολύ ισχυρό πακέτο για την Ουκρανία στη Σύνοδο Κορυφής». Και πρόσθεσε: «Η Ουκρανία πλησιάζει περισσότερο στο ΝΑΤΟ».

Το πακέτο του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία έχει παρουσιαστεί ως «ιστορικό» και θεωρείται μια προσπάθεια για προβλέψιμη και σταθερή στο μέλλον βοήθεια προς την Ουκρανία, ανεξάρτητα από ενδεχόμενες απρόβλεπτες πολιτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις, π.χ. επιστροφή του Ντ. Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ ή όξυνση των αντιθέσεων στην ΕΕ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...