Το πρώτο σκάφος με σιτηρά αναχωρεί από την Οδησσό για τον Λίβανο

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS από την Άγκυρα, το πρώτο πλοίο με σιτηρά θα αναχωρήσει σήμερα το πρωί από την Οδησσό, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, επικαλούμενο το Κοινό Κέντρο Συντονισμού.

«Επιτεύχθηκε συμφωνία ότι το πλοίο Razoni υπό σημαία Σιέρα Λεόνε, φορτωμένο με καλαμπόκι, θα αναχωρήσει από το λιμάνι της Οδησσού στις 08.30 π.μ. τοπική ώρα και θα αποπλεύσει για τον Λίβανο», ανέφερε το υπουργείο.

Την 1η Αυγούστου, ο Ιμπραήμ Καλίν, επίσημος εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, ανέφερε ως πιθανή ημερομηνία για έναρξη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών.

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, το πρώτο καραβάνι με ουκρανικά σιτηρά θα αποτελείται από 16 πλοία ξηρού φορτίου. Θα φτάσουν στα τουρκικά χωρικά ύδατα στις 3 Αυγούστου. Το καραβάνι θα παρακολουθείται από drones. Επίσης, εκπρόσωποι του Κοινού Κέντρου Συντονισμού της Κωνσταντινούπολης (JCC) θα χρησιμοποιούν δορυφόρους για να παρακολουθούν τη διέλευση πλοίων με σιτηρά. Οι εκπρόσωποι του κέντρου θα ερευνήσουν τα πλοία στο αγκυροβόλιο κοντά στο Βόσπορο.

Μια δέσμη εγγράφων με στόχο την επίλυση του ζητήματος των προμηθειών τροφίμων και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές υπεγράφη στις 22 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με το μνημόνιο Ρωσίας-ΟΗΕ, τα Ηνωμένα Έθνη αναλαμβάνουν να εργαστούν για την άρση των αντιρωσικών περιορισμών που εμποδίζουν τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων. Άλλο έγγραφο προβλέπει μηχανισμό εξαγωγής σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας που ελέγχονται από την Ουκρανία. Άλλη συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Εθνών προβλέπει τη δημιουργία ενός τετραμερούς συντονιστικού κέντρου για την έρευνα πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά, προκειμένου να αποτραπεί το λαθρεμπόριο όπλων.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...