Το Reuters σχολιάζει το κλείσιμο των βρεφονηπιακών σταθμών και των δημοτικών σχολείων

Βρεφονηπιακός Σταθμός του Λιμενικού Σώματος στη Δραπετσώνα
Φώτο Αρχείου / Βρεφονηπιακός Σταθμός του Λιμενικού Σώματος στη Δραπετσώνα / Πηγή: hcg

Reuters

Οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν το Σάββατο το κλείσιμο των βρεφονηπιακών σταθμών και των δημοτικών σχολείων μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ενισχύοντας το εθνικό κλείδωμα μετά από μια αύξηση των κρουσμάτων COVID-19.

Η Ελλάδα είχε πετύχει πολλά πηγαίνοντας καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην αντιμετώπιση του κοροναϊού, κυρίως λόγω του πρώτου εθνικού αποκλεισμού που επιβλήθηκε εβδομάδες μετά την εκδήλωση της πανδημίας τον Φεβρουάριο. Μια σταδιακή αύξηση των λοιμώξεων από τις αρχές Οκτωβρίου ανάγκασε τις αρχές να επιβάλουν εκ νέου περιορισμούς και να διατάξουν ένα δεύτερο εθνικό κλείδωμα, το οποίο λήγει στα τέλη Νοεμβρίου περιλαμβάνει νυχτερινή απαγόρευση από τις 21:00 έως τις 5 π.μ.

Σήμερα, η κυβέρνηση ενίσχυσε τα μέτρα περαιτέρω, κλείνοντας τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία από τη Δευτέρα για δύο εβδομάδες. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση έχει ήδη εφαρμοστεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και πανεπιστήμια. Η Ελλάδα κατέγραψε 3.038 νέα κρούσματα του ιού την Παρασκευή. Την Πέμπτη κατέγραψε 3.316 νέες μολύνσεις και 50 θανάτους, τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέχρι στιγμής.

New York Post 

Ο Πρόεδρος Τραμπ την Παρασκευή γιόρτασε την πρόσφατη ανακάλυψη ενός επιτυχημένου εμβολίου κατά του κορονοϊού – αλλά είπε ότι ο πληθυσμός της Νέας Υόρκης δεν θα το λάβει έως ότου φύγει ο Κυβερνήτης Andrew Cuomo. Σε μια ομιλία του στο Rose Garden την Παρασκευή, είπε ότι θα διανείμουν ένα εμβόλιο COVID-19 σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες το Απρίλιο, αλλά δεν θα το έστελναν στην πολιτεία που έχει πληγεί σοβαρά επειδή ο Cuomo δεν το εμπιστεύεται. «Από τον Απρίλιο, το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε ολόκληρο τον γενικό πληθυσμό με εξαίρεση μέρη όπως το κράτος της Νέας Υόρκης όπου, για πολιτικούς λόγους, ο κυβερνήτης αποφάσισε να πει – και δεν νομίζω ότι είναι καλό πολιτικά, νομίζω ότι είναι πολύ κακό από την άποψη της υγείας – αλλά θέλει να πάρει τον χρόνο του με το εμβόλιο», είπε ο Τραμπ. Ο Cuomo έχει επανειλημμένα κάνει υποτιμητικές παρατηρήσεις σχετικά με το εμβόλιο, ισχυριζόμενος ότι «πολιτικοποιήθηκε» από τον Τραμπ και είπε ότι θα χρειαστεί να υποβληθεί σε «αναθεώρηση» από την κυβέρνησή του, επικαλούμενος τη δυσπιστία του για τον πρόεδρο. Σε μια συνέντευξη τη Δευτέρα, αμέσως μετά την ανακοίνωση της Pfizer για μια σημαντική ανακάλυψη εμβολίων, ο κυβερνήτης ισχυρίστηκε ότι η διάθεση εμβολίων του Τραμπ ήταν «ελαττωματική» και μάλιστα έφτασε στο σημείο να δηλώσει: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτό το σχέδιο εμβολιασμού να προχωρήσει με τον τρόπο που ο Τραμπ και η διοίκησή του το σχεδιάζει». «Δεν εμπιστεύεται από πού προέρχεται το εμβόλιο», απάντησε ο Τραμπ την Παρασκευή. «Αυτά προέρχονται από τις μεγαλύτερες εταιρείες οπουδήποτε στον κόσμο, τα καλύτερα εργαστήρια στον κόσμο, αλλά δεν εμπιστεύεται το γεγονός ότι είναι αυτός ο Λευκός Οίκος, αυτή η διοίκηση. Επομένως, δεν θα το παραδώσουμε στη Νέα Υόρκη έως ότου έχουμε εξουσιοδότηση να το πράξουμε. Με πονάει να το λέω αυτό. Αυτό είναι ένα πολύ επιτυχημένο εκπληκτικό εμβόλιο στο 90% αποτελεσματικό. Έτσι, ο κυβερνήτης, θα πρέπει να μας ενημερώσει πότε είναι έτοιμος για αυτό», είπε ο Τραμπ.

The New York Times

Ο Νο.2 της Αλ Κάιντα, που κατηγορήθηκε ως ένας από τους πρωταγωνιστές των θανατηφόρων επιθέσεων του 1998 σε αμερικανικές πρεσβείες στην Αφρική, σκοτώθηκε στο Ιράν πριν από τρεις μήνες, επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι.Ισραηλινοί πράκτορες πυροβόλησαν τον Αμπού Μωάμεθ αλ-Μασρί στους δρόμους της Τεχεράνης κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, ανέφεραν αξιωματούχοι, αλλά κανείς – το Ιράν, η Αλ Κάιντα, οι ΗΠΑ ή το Ισραήλ – δεν έχει αναγνωρίσει δημόσια τη δολοφονία. Η αμερικανική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι της Κένυας βομβαρδίστηκε το 1998 και η μία από τις δύο επιθέσεις εκείνη την ημέρα αποδόθηκε στον ηγέτη της Αλ Κάιντα Αμπού Μωάμεθ αλ-Μασρί. Ο Αμπντουλάχ Αχμέτ Αμπντουλάχ, πυροβολήθηκε στους δρόμους της Τεχεράνης από δύο άνδρες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα στις 7 Αυγούστου, την επέτειο των επιθέσεων της πρεσβείας. Σκοτώθηκε μαζί με την κόρη του, Miriam, που ήταν η χήρα του γιου του Osama bin Laden, Hamza bin Laden. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από Ισραηλινούς πράκτορες με εντολή των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα αξιωματούχους. Οι αρχές των ΗΠΑ παρακολουθούσαν τον Masri και άλλους πράκτορες της Αλ Κάιντα στο Ιράν για χρόνια.  Η δολοφονία του Masri, που θεωρήθηκε πιθανός διάδοχος του σημερινού ηγέτη της Αλ Κάιντα, Ayman al-Zawahiri, κρατήθηκε μυστικό μέχρι τώρα, ανέφερε η εφημερίδα. Η Αλ Κάιντα δεν έχει ανακοινώσει το θάνατό του, ιρανικοί αξιωματούχοι το έχουν καλύψει και καμία κυβέρνηση δεν έχει πάρει δημόσια την ευθύνη, ανέφεραν οι Times. Το σιιτικό Ιράν και η Αλ Κάιντα, μια σουνιτική μουσουλμανική οργάνωση, είναι εδώ και καιρό εχθροί. Ο Masri βρισκόταν στην «επιμέλεια» του Ιράν από το 2003, αλλά ζούσε ελεύθερα σε ένα πολυτελές προάστιο της Τεχεράνης από το 2015, ανέφεραν οι Times οι ανώνυμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ. Αμερικανοί αξιωματούχοι για την τρομοκρατία πιστεύουν ότι το Ιράν, επίσης εχθρός των ΗΠΑ, μπορεί να τους άφησε να ζήσουν εκεί για να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις εναντίον των στόχων των ΗΠΑ, ανέφεραν οι Times. Δεν έγινε γνωστό εάν υπήρξε αντίκτυπο στο θάνατο του Masri στις δραστηριότητες της Αλ Κάιντα. Ακόμα κι αν έχει χάσει ηγέτες τις σχεδόν δύο δεκαετίες από τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, διατηρεί ενεργές συνεργασίες από τη Μέση Ανατολή έως το Αφγανιστάν έως τη Δυτική Αφρική.

The Associated Press 

Ο Τζο Μπάιντεν έχει να αντιμετωπίσει το ζήτημα εάν θα υποστηρίξει ένα βραχυπρόθεσμο εθνικό κλείδωμα για να περιορίσει τελικά μια μαινόμενη πανδημία. Προς το παρόν, είναι μια ερώτηση που ο εκλεγμένος πρόεδρος θα προτιμούσε να αποφύγει. Από τότε που νίκησε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπάιντεν αφιέρωσε τις περισσότερες από τις δημόσιες εμφανίσεις του για να ενθαρρύνει τους Αμερικανούς να φορούν μάσκα και να θεωρήσουν τον κορονοϊό ως απειλή που δεν έχει σημασία για την πολιτική ιδεολογία.

Ωστόσο, η συζήτηση ήταν πιο έντονη των μελών του συμβουλίου για τον ιό, που ο Biden ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα. Ένα μέλος, ο Δρ Michael Osterholm, πρότεινε ένα κλείσιμο τεσσάρων έως έξι εβδομάδων με οικονομική βοήθεια για Αμερικανούς. Αργότερα αμφισβητήθηκε από δύο άλλα μέλη του πάνελ που δήλωσαν ότι δεν πρέπει να εξεταστεί ένα εκτεταμένο κλείδωμα. Αυτό είναι ένα σημάδι της σκληρής αντιπαράθεσης που θα αντιμετωπίσει ο Μπάιντεν όταν θα αναλάβει τον Ιανουάριο.

Αλλά η συζήτηση περί κλειδώματος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη. Πρώτον, είναι σχεδόν αδύνατο για έναν πρόεδρο να την εκδώσει μόνος του, απαιτώντας υποστήριξη από κρατικούς και τοπικούς αξιωματούχους. Αλλά γενικότερα, είναι ένα σημείο που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες του Μπάιντεν να ενοποιήσει μια βαθιά διχασμένη χώρα. Κατά τη διάρκεια της πρώτης δημόσιας εμφάνισής του από τότε που έχασε τις εκλογές, ο Τραμπ σημείωσε την Παρασκευή ότι δεν θα υποστήριζε ένα κλείδωμα.

Ο πρόεδρος, ο οποίος δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει δημόσια τη νίκη του Μπάιντεν, πιθανότατα θα ενίσχυε αυτό το μήνυμα στους πιστούς υποστηρικτές του μόλις αποχωρήσει από το αξίωμα. Αρκετές πολιτείες αρχίζουν να επαναφέρουν ορισμένους από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για πρώτη φορά κατά την άνοιξη.

Αλλά οι ηγέτες σε μεγάλο μέρος της χώρας προχωρούν με προσοχή, γνωρίζοντας ότι οι Αμερικανοί έχουν ήδη κουραστεί από διαταραχές που σχετίζονται με ιούς. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να κάνει τις δοκιμές δωρεάν και ευρέως διαθέσιμες, να προσλάβει χιλιάδες εργαζόμενους στον τομέα της υγείας για να βοηθήσει στην εφαρμογή προγραμμάτων ανίχνευσης επαφών, καθώς και να δώσει εντολή στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων να παρέχουν σαφείς, ενημερωμένες από ειδικούς οδηγίες σε επιχειρήσεις, σχολεία και τοπικούς αξιωματούχους σχετικά με το άνοιγμα σε περιοχές όπου έχουν κλείσει.

Ο Μπάιντεν θα χρησιμοποιούσε επίσης τον νόμο για να αυξήσει την παραγωγή μασκών, ασπίδων προσώπου και άλλου εξοπλισμού ατομικής προστασίας για να ανακουφίσει τις ελλείψεις στα νοσοκομεία.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...