Το TKP – Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας έγινε 100 ετών!

Το soLnews πήρε συνέντευξη από τον Kemal Okuyan (Κεμάλ Οκουγιάν), Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τουρκίας, καθώς η 10η Σεπτεμβρίου, σηματοδοτεί την 100ή επέτειο του TKP.

Το TKP ιδρύθηκε στο Μπακού στις 10-Σεπ-1920, ένα χρόνο μετά την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς αμέσως μετά το Συνέδριο των Λαών της Ανατολής στο Μπακού.

Σε απάντηση σε μια ερώτηση σχετικά με την ιστορική σημασία του TKP, ο Okuyan είπε:
«Το TKP είναι το πρώτο ιστορικά κόμμα της χώρας, αλλά ποτέ δεν θα μεγαλώσει», προσθέτοντας ότι το TKP ιδρύθηκε τρία χρόνια πριν από το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (CHP), το ιδρυτικό της Δημοκρατίας της Τουρκίας (σ.σ. εννοεί το κεμαλικό Cumhuriyet Halk Partisi, που αναφέρεται ως «το ιδρυτικό της σύγχρονης Τουρκίας»).

«Όχι μόνο στην Τουρκία αλλά σε όλο τον κόσμο, όλα τα κομμουνιστικά κόμματα πρέπει να επικεντρωθούν στην ανατροπή της κοινωνικής τάξης που σαπίζει και να θεσπίσουν μια ανθρώπινη τάξη.
Υπό αυτήν την έννοια, ο κομμουνισμός έχει γίνει πιο επείγουσα ανάγκη από ό,τι πριν από εκατό χρόνια
», δήλωσε ο Okuyan, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο του TKP σήμερα.

Ο Okuyan μίλησε επίσης για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες του TKP μετά το 13ο Συνέδριο που συγκλήθηκε τον Αύγουστο.
Το συνέδριο ενέκρινε ορισμένα σημαντικά ψηφίσματα, όπως την ίδρυση του Συνδικάτου «Ενότητα» και το «Συνέδριο (Συνέλευση) Αλληλεγγύης».

Η Συνέλευση Αλληλεγγύης δημοσίευσε μια ιδρυτική δήλωση στις 8 Σεπτεμβρίου, υπογραμμένη από 56 ιδρυτικά μέλη που αποτελούνται από κορυφαίους και παραγωγικούς διανοούμενους της χώρας.
Η Συνέλευση στοχεύει στο να βάλει «μια ταξική, αριστερή και προπαγανδιστική-διαφωτιστική προοπτική ενάντια στα κυβερνητικά και αντιπολιτευτικά μπλοκ που ενεργούν στο πλαίσιο του κεφαλαίου».

ΤΚΡ - Κομμουνιστικο Κόμμα Τουρκίας

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πρόσφατες πρωτοβουλίες μας, ο Okuyan είπε πως,
«Το TKP δεν έχει καμία κρυφή ατζέντα, ούτε επιθυμεί να ανακαλέσει ή να καλύψει τις βασικές αρχές της σύμφωνα με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες», προσθέτοντας ότι οι όροι συμμετοχής στο κόμμα και οι κομματικές αρχές των συμμαχιών είναι πολύ σαφείς.

«Ο καπιταλισμός δεν νομιμοποιείται σαν μέλλον της ανθρωπότητας», σημείωσε ο Okuyan, υπογραμμίζοντας ότι «το TKP δεν θα ενεργήσει ποτέ σε καμία πολιτική βάση υπέρ της υπάρχουσας κοινωνικής τάξης».

Επιμέλεια Γιάννης Παπαγιάννης

Δείτε ακόμα...