Το Τόκιο δεν σκοπεύει να ενταχθεί στην AUKUS, δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός

Ο Φούμιο Κουσίντα, Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας / Νομικός μέλος του «Φιλελευθερου» Κόμματος (Liberal Democratic Party - LDP (Fumio Kishida)
Φώτο Αρχείου / Ο Φούμιο Κουσίντα, Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας / Νομικός μέλος του «Φιλελευθερου» Κόμματος (Liberal Democratic Party – LDP (Fumio Kishida) / Πηγή: tokyo times

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, η ιαπωνική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία AUKUS που δημιουργήθηκε από την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ το περασμένο φθινόπωρο, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Fumio Kishida σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής του Τετραμερούς Διαλόγου για την Ασφάλεια (Quad) στο Τόκιο σήμερα Τρίτη.

«Αξιολογούμε θετικά τους σκοπούς της AUKUS και σκοπεύουμε να διατηρήσουμε σχέσεις εταίρου με τις χώρες που την αποτελούν. Ωστόσο, η Ιαπωνία δεν σκοπεύει να ενταχθεί σε αυτή τη δομή», πρόσθεσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.

Στη σύνοδο κορυφής Quad συμμετείχαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα.

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, η Ιαπωνία είχε πρόταση να ενταχθεί στην AUKUS. Ωστόσο, αργότερα αυτή η πληροφορία διαψεύστηκε επίσημα.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τον σχηματισμό ενός νέου συμφώνου ασφαλείας που ονομάζεται AUKUS. Η Αυστραλία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αμερικανικές τεχνολογίες για να κατασκευάσει τουλάχιστον οκτώ πυρηνικά υποβρύχια, το πρώτο από τα οποία θα τεθεί σε λειτουργία το 2036, καθώς και για να εξοπλίσει τις ένοπλες δυνάμεις της με πυραύλους Κρουζ αμερικανικής κατασκευής. Αργότερα, οι πλευρές ανακοίνωσαν ότι σκόπευαν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη υπερηχητικών συστημάτων μάχης.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κατά τις συνομιλίες τους στις 4 Φεβρουαρίου στο Πεκίνο εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη δημιουργία αυτής της συμμαχίας. Η Κίνα, ειδικότερα, δήλωσε επανειλημμένα ότι η δημιουργία της AUKUS θα επιδείνωνε την κούρσα εξοπλισμών, καθώς η συμμαχία βασίζεται στη νοοτροπία του «Ψυχρού Πολέμου».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...