Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό δεσμεύει με NAVTEX το κέντρο του Αιγαίου

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση στέλνει μηνύματα περί «ανοικτών διαύλων» με την Τουρκία, η Άγκυρα, σπεύδει εμπράκτως να δηλώσει τις θέσεις της στο παζάρι, ενόψει και της επίσκεψης του Κ. Μητσοτάκη στην Άγκυρα στις 13 του μήνα και με φόντο τις εξελίξεις στην περιοχή και την προσπάθεια διασφάλισης της ΝΑΤΟικής συνοχής.

Οι τουρκικές αρχές, με NAVTEX δεσμεύουν τρεις περιοχές ακόμη και στο κέντρο του Αιγαίου για διεξαγωγή άσκησης Έρευνας και Διάσωσης (SAR), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15,16, 22 και 23 Μαΐου.

Η Τουρκία με την NAVTEX αυτή αμφισβητεί την αρμοδιότητα τη Ελλάδας για έκδοση NAVTEX, ακόμη και στο μέσο του Αιγαίου, ενώ συγχρόνως αμφισβητεί εμπράκτως την Ελληνική Ζώνη Ευθύνης για Έρευνα και Διάσωση.

Η κίνηση αυτή έρχεται, ενώ είναι από χθες σε εξέλιξη η μεγάλη τουρκική αεροναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος 2024» στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία είχε αρχικά ματαιωθεί στο πλαίσιο της «Θετικής Ατζέντας».

Αντιδράσεις στο μεταξύ προκαλεί η λειτουργία ως τζαμί από προχτές της ιστορικής βυζαντινής Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ερντογάν έκανε τα εγκαίνια, μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του μιλά για «πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα καθώς αλλοιώνει και προσβάλλει τον χαρακτήρα της ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO ανήκον στην ανθρωπότητα». «Η διατήρηση του οικουμενικού χαρακτήρα μνημείων και η τήρηση των διεθνών προτύπων προστασίας της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί σαφή διεθνή υποχρέωση που δεσμεύει όλα τα κράτη», προσθέτει.

Δείτε ακόμα...