Το Βερολίνο αρνήθηκε άμεσες παραδόσεις «Leopard» στην Ουκρανία

Νέες αποστολές εξοπλισμών ζήτησε από τις Βρυξέλλες ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντ. Σμιχάλ, ισχυριζόμενος ότι ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, στέλνοντας ακόμα περισσότερα όπλα στο Κίεβο, μπορούν να βοηθήσουν να …τερματιστεί γρήγορα η εισβολή της Ρωσίας, η οποία όπως είπε είναι πρόθυμη να συνεχίσει να πολεμά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Νωρίτερα ο Σμιχάλ είχε επισκεφτεί το Βερολίνο, όπου ζήτησε από τον Γερμανό καγκελάριο Ολ. Σολτς να παραδοθούν στο Κίεβο τα σύγχρονα γερμανικά άρματα μάχης «Leopard 2», προκειμένου η Ουκρανία να πραγματοποιήσει αντεπίθεση στον νότο και να ανακαταλάβει τις περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια.

Η γερμανική εφημερίδα «Welt» ωστόσο, επικαλούμενη πληροφορίες από κύκλους της ουκρανικής κυβέρνησης, ανέφερε ότι ο Σολτς απέρριψε τα αιτήματα του Ουκρανού πρωθυπουργού για στρατιωτική υποστήριξη με την παράδοση των αρμάτων μάχης «Leopard 2» από τη γερμανική πολεμική βιομηχανία.

«Δεν υποσχέθηκε μια τέτοια παράδοση. Μάλλον ο καγκελάριος παρέμεινε γενικός και απροσδιόριστος» στη συνομιλία του με τον Σμιχάλ και δεν έδειξε «καμία διάθεση» να αλλάξει την αρνητική του θέση σχετικά με την παράδοση τανκς.

Από τον Απρίλη, γερμανική πολεμική βιομηχανία έχει συμφωνήσει να προμηθεύσει στην Ουκρανία 100 άρματα μάχης «Leopard 2A7», συμπεριλαμβανομένων ανταλλακτικών και μονάδων εκπαίδευσης για στρατιώτες, συνολικής αξίας 1,55 δισ. ευρώ. Βέβαια οι πρώτες παραδόσεις θα γίνονταν τα επόμενα χρόνια και όχι άμεσα, για να αξιοποιηθούν στις ουκρανικές επιθέσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Η καγκελαρία αρκέστηκε να δηλώσει στη «Welt» ότι η Γερμανία «δεν θα εγκαταλείψει την υποστήριξη της Ουκρανίας στρατιωτικά, πολιτικά, οικονομικά και ανθρωπιστικά», αλλά αρνήθηκε να αναφέρει «εμπιστευτικές συζητήσεις».

Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία έχει μπει η παράδοση τεσσάρων μη επανδρωμένων αεροσκαφών «Bayraktar TB2» στην Πολωνία από την τουρκική εταιρεία «Baykar Makina», καθώς τα κράτη της ΕΕ και της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ εξοπλίζονται και ενισχύουν τα οπλοστάσιά τους. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, τα πολωνικά «Bayraktar TB2» θα είναι αναβαθμισμένα με περισσότερες δυνατότητες, ενώ τόνισε ότι η Πολωνία είναι μια σημαντική αγορά για την Τουρκία, «με υψηλές αγοραστικές δυνατότητες και μεγάλες επενδύσεις στον αμυντικό και στον αεροδιαστημικό τομέα».

Δείτε ακόμα...