«Και να τι θέλω τώρα να σας πω…». Με στίχο δανεισμένο από το εμβληματικό ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ και έχει μελοποιήσει μοναδικά ο Θάνος Μικρούτσικος η ΚΕ του ΚΚΕ μαζί με την οικογένεια του συνθέτη διοργανώνουν μεγάλη συναυλία, την Κυριακή 2 Γενάρη, στις 7.30 μ.μ., στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με αφορμή τη συμπλήρωση 5 χρόνων από τον χαμό του.
Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Τραγουδούν (αλφαβητικά): Ρίτα Αντωνοπούλου, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Μεράντζας, Νατάσσα Μποφίλιου, Μαρία Παπαγεωργίου, Μίλτος Πασχαλίδης.
Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Θύμιου Παπαδόπουλου.
Προσκλήσεις διατίθενται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αττική.
Με αφορμή αυτή την ξεχωριστή συναυλία το πόρταλ 902.gr ρίχνει «ματιές» στο πολυσχιδές έργο του μεγάλου Θάνου Μικρούτσικου. Ποια είναι η ιστορία πίσω από τα τραγούδια; Ποιους μεγάλους ποιητές μελοποίησε; Με τι άλλα είδη μουσικής ασχολήθηκε; Μερικά μόνο ερωτήματα που ελπίζουμε να προσεγγίσουμε μέσα από το μικρό μας αφιέρωμα στον αγαπημένο μας Θάνο.
Ένα αφιέρωμα που ελπίζουμε να θυμίσει στους μεγαλύτερους τραγούδια που μας συνόδευσαν και μας συνοδεύουν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, αλλά και ένα αφιέρωμα που θα δώσει το έναυσμα και σε νεότερους να προσεγγίσουν τραγούδια και στιγμές του Θ. Μικρούτσικου, που ίσως δεν έχουν γνωρίσει ακόμα…
Θα ξεκινήσουμε από την πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά του συνθέτη, τα «Πολιτικά τραγούδια», σε στίχους του Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ και του Γερμανού Βολφ Μπίρμαν. Ένα έργο που αποδεικνύει, από την αρχή κιόλας, την ικανότητα του συνθέτη να εναλλάσσει στιβαρούς, επικούς τόνους με λυρικούς και τρυφερούς. Ο Θάνος Μικρούτσικος καταφέρνει να προβάλλει τον ποιητικό λόγο με τέτοιο τρόπο που τα νοήματά του χαράζονται ανεξίτηλα στη μνήμη.
Με αφορμή τη συναυλία που έδωσε ο συνθέτης στον Περισσό το 2015 με έργα του Χικμέτ, στο πλαίσιο του Επιστημονικού Συνεδρίου που είχε διοργανώσει η ΚΕ του ΚΚΕ, ανέσυρε από τη μνήμη του πότε ήρθε σε επαφή για πρώτη φορά με το έργο του Τούρκου ποιητή. «Ένα ανοιξιάτικο βράδυ του 1966. Φοιτητής στο Πανεπιστήμιο είχα γυρίσει το βράδυ στο σπίτι μου εξαντλημένος από μία διαδήλωση από τις πολλές που γίνονταν τότε καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας. Μας είχαν επιτεθεί οι ακροδεξιοί της ΕΚΟΦ με καδρόνια, σίδερα και ξύλα στα Προπύλαια με τη συμπαράσταση της αστυνομίας. Κατέληξα στο σπίτι μου στην Κυψέλη. Ψόφιος απ’ την κούραση, έπεσα στο κρεβάτι για να κοιμηθώ. Πήρα στα χέρια μου ένα βιβλίο για να το ξεφυλλίσω και να κλείσουν τα μάτια μου.
Όλη τη νύχτα διάβαζα. Με είχε συνταράξει. Ήταν “Οι Ρομαντικοί” του Ναζίμ Χικμέτ. Στις 7 το πρωί το είχα τελειώσει και από τότε παρέμεινα αιώνιος θαυμαστής του. Το 1970, στην πιο σκληρή περίοδο της χούντας, αρχίζω να μελοποιώ ποιήματά του. Τελείωσα σχεδόν αμέσως την “Πιο όμορφη θάλασσα”, το “Αυτό είναι” και τη ” Μαδρίτη” στη μετάφραση του Γιώργου Παπαλεονάρδου και συνέχισα με τις μεταφράσεις του Ρίτσου».
Αυτή η «σχέση» κρατά μια ζωή. Μικρόκοσμος, Η πιο όμορφη θάλασσα, είναι κάποια από τα τραγούδια που έχουν ξεχωριστή θέση στις συναυλίες του… Με στίχους του αγαπημένου του Ναζίμ Χικμέτ επέλεξε να στείλει και το δικό του προσωπικό μήνυμα μέσα από το νοσοκομείο… «Το ζήτημα δεν είναι να ‘σαι αιχμάλωτος. Το να μην παραδίνεσαι αυτό είναι».
Η άλλη πλευρά του δίσκου περιλαμβάνει τραγούδια σε ποίηση του Βολφ Μπίρμαν και μετάφραση Δημοσθένη Κούρτοβικ. Έτσι πρέπει να γίνει – έτσι θα γίνει, Κομαντάντε Τσε Γκεβάρα, Η μπαλάντα του οπερατέρ κ.ά. Ο σύντροφος Χουλιάν Γκριμάου, ένα από τα λιγότερο γνωστά τραγούδια του δίσκου, μας συγκίνησε με το στίχο του και ψάξαμε την ιστορία του…
Αχ αδερφοί, στης Μαδρίτης τη γκρίζα αυγή
την ώρα που σε μας οι άνδρες ακόμα κοιμούνται
Πεθαίνει ο Χουλιάν Γκριμάου…
Ποιος ήταν όμως ο Χουλιάν Γκριμάου, ο τελευταίος εκτελεσμένος της δικτατορίας του Φράνκο;
Από τα νεανικά του χρόνια εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας και πήρε μέρος στον Ισπανικό Εμφύλιο. Μετά την ήττα διέφυγε στο εξωτερικό, αλλά το 1959, επέστρεψε στην Ισπανία
Το 1959, επιστρέφει μυστικά στην Ισπανία, αναλαμβάνοντας καθήκοντα στον παράνομο μηχανισμό του Κόμματος. Το 1962, συνελήφθη, φυλακίστηκε και βασανίστηκε.
«Είμαι ο Χουλιάν Γκριμάου Γκαρσία, γεννήθηκα στη Μαδρίτη στις 18 τού Φλεβάρη 1911, γιος τού Ενρίκου και της Μαρίας. Δηλώνω ότι είμαι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής τού Κομμουνιστικού Κόμματος της Ισπανίας και ότι βρίσκομαι στη Μαδρίτη για να εκτελέσω το χρέος μου σαν κομμουνιστής», δηλώνει, χωρίς να προσθέσει τίποτα άλλο. Σε μια δίκη παρωδία ο Γκριμάου καταδικάστηκε σε θάνατο.
Σε πολλές χώρες του κόσμου ξεσηκώνεται ένα τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης. Εκατοντάδες χιλιάδες τηλεγραφήματα στέλνονται στη Μαδρίτη, εκατοντάδες είναι οι διαδηλώσεις, ενώ οι εργάτες στη Γένοβα αρνούνται να ξεφορτώσουν τα ισπανικά πλοία…
Εκτελέστηκε αντιμετωπίζοντας αγέρωχα το εκτελεστικό απόσπασμα, στις 20 Απρίλη του 1963.