Τοποθέτηση του Ν. Παπαναστάση για το Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την Έρευνα και Διάσωση

Γεωπολιτικές επιλογές και εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών προς όφελος των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων και των ευρωατλαντικών επιδιώξεων υπηρετεί η κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο για την Αεροναυτική και Ναυτική Έρευνα και Διάσωση που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση, τόνισε ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας σε σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής το πρωί της Παρασκευής. 

Στάθηκε στην περίοδο που συνάπτεται η συγκεκριμένη συμφωνία, εξηγώντας ότι «μυρίζει μπαρούτι», δεδομένου ότι εξακολουθούν να μαίνονται οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, οξύνονται οι σφοδροί ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και στην Κίνα και τους συμμάχους της. Στάθηκε, όμως, και στον ιδιαίτερο ρόλο που παίζει μεμονωμένα η Αίγυπτος στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς σε Αφρική και Νοτιοανατολική Μεσόγειο, διατηρώντας στρατηγικές σχέσεις τόσο με ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, αλλά και με την Τουρκία, με κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και συναντήσεις υψηλού επιπέδου της στρατιωτικής ηγεσίας των δύο χωρών. 

Απέναντι στο εγκώμιο που πλέκει η ελληνική κυβέρνηση στην αιγυπτιακή, ο Ν. Παπαναστάσης εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ, λέγοντας ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση είναι αντιλαϊκή και, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα, θέτει σε προτεραιότητα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και σε δεύτερη μοίρα αυτά του λαού.

Για την εξωτερική πολιτική των δύο χωρών επισήμανε επίσης πως αυτή «χαράσσεται με κριτήριο την αναβάθμιση των στρατηγικών συμφερόντων της κυρίαρχης τάξης κατά των λαών και την εμπλοκή στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς στην περιοχή», προσθέτοντας ότι σε αυτό το πνεύμα εντάσσονται και ζητήματα Έρευνας και Διάσωσης με ευθύνη των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών. Στο πλαίσιο της ομιλίας του συμπλήρωσε ότι αυτά τα ζητήματα απαιτούν «την καλύτερη δυνατή υποδομή, εξοπλισμό και στελέχωση, καλό σχεδιασμό, συντονισμό, διακρατική συνεργασία και υψηλό επίπεδο λειτουργίας και ετοιμότητας των κέντρων που έχουν την ευθύνη», καθώς πρόκειται για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών και την αντιμετώπιση κινδύνων και αεροπορικών και ναυτικών ατυχημάτων.

Σημείωσε, επίσης, πως «έχουν απομυθοποιηθεί τα μεγάλα λόγια» περί ισότητας, αμοιβαίου συμφέροντος και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, από τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη οι αναδιατάξεις ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, ο εμπορικός – ενεργειακός πόλεμος, οι ανταγωνισμοί στη ΝΑ Μεσόγειο, ενώ και οι διεκδικήσεις του τουρκικού αστικού κράτους για διχοτόμηση του Αιγαίου «στο πλαίσιο του απαράδεκτου δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας» δεν είναι άσχετες με τα ζητήματα Έρευνας και Διάσωσης. Ειδική αναφορά έκανε και στη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, η οποία επί της ουσίας προβλέπει μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ με μειωμένη επήρεια της Κρήτης, διχοτόμηση της Ρόδου και αφήνει «ανοιχτό παραθυράκι» για τουρκικές διεκδικήσεις στο Καστελόριζο. 

«Το ΚΚΕ πιστεύει στη φιλία και στην κοινή πάλη των λαών, αυτή είναι η βασική κατεύθυνση της δράσης του» και όχι στις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες, ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Τέλος, εξήγησε πως επειδή η Έρευνα και η Διάσωση σχετίζεται με την προστασία των ξεριζωμένων, το ΚΚΕ ψηφίζει «παρών» και επιφυλάσσεται να παρουσιάσει τη συνολική του θέση για αυτό το θέμα στη συζήτηση στην Ολομέλεια την Τρίτη, προκειμένου να το εξετάσει παραπάνω μέχρι τότε. 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...