Τουλάχιστον έξι νεκροί από σφαίρες στο κέντρο του Σακραμέντο

ΗΠΑ - Αστυνομία
Φωτό αρχείου

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δώδεκα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών στο Σακραμέντο, στην Καλιφόρνια, όπου τουλάχιστον δύο οπλοφόροι άνοιξαν πυρ εν μέσω καβγά.

Σύμφωνα με την αρχηγό της αστυνομίας στο Σακραμέντο, περί τις 02:00 ξέσπασε «μεγάλος καβγάς» στο κέντρο της πόλης και λίγη ώρα αργότερα άρχισαν να ακούγονται πυροβολισμοί.

Τουλάχιστον ένα όπλο –κλεμμένο– ανακτήθηκε στον τόπο του μακελειού από τους αστυνομικούς που διενεργούν την έρευνα, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι «αρκετοί» ένοπλοι άνοιξαν πυρ.

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν επιτόπου, τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες, όλοι ενήλικοι, ενώ δώδεκα ακόμη τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία, που δεν έχει μπορέσει ακόμη να εξακριβώσει τις περιστάσεις που οδήγησαν στην τραγωδία.

Ανάμεσα στους τραυματίες, ορισμένοι είναι «σοβαρά», σε «κρίσιμη» κατάσταση, ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης, ο Ντάρελ Στάινμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο οποίος κάλεσε να απαγορευτούν τα αυτόματα όπλα.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η βία με τη χρήση πυροβόλων όπλων να γίνει κάτι φυσιολογικό», υπερθεμάτισε ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, ο Γκάβιν Νιούσομ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα Small Arms Survey, το 2017 υπήρχαν στις ΗΠΑ κάπου 393 εκατομμύρια πυροβόλα όπλα: περισσότερα από ό,τι κάτοικοι. Το δικαίωμα της οπλοκατοχής είναι κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα.

Αναρίθμητες πρωτοβουλίες κοινοβουλευτικών και κυβερνήσεων για να ελεγχθεί πιο αυστηρά η πώληση των όπλων κατέληξαν στα καλάθια των αχρήστων στο Κογκρέσο, όπου το ισχυρό λόμπι των όπλων, η NRA, διατηρεί μεγάλη επιρροή.

Από την αρχή της χρονιάς, ο ιστότοπος Gun Violence Archive έχει καταγράψει πάνω από 10.700 θανάτους εξαιτίας πυροβόλων όπλων στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκτονιών. Όλο το 2021, καταμετρήθηκαν 45.000 θάνατοι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...