Τουρκία: 78 συλλήψεις για αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τον φονικό σεισμό

Η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 78 ανθρώπους τους οποίους κατηγορεί για πρόκληση φόβου και πανικού με τον «διαμοιρασμό προκλητικών αναρτήσεων» για τον σεισμό της περασμένης εβδομάδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας πως 20 από αυτούς προφυλακίστηκαν.

Η Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας της Τουρκίας δήλωσε ότι ταυτοποίησε 613 ανθρώπους τους οποίους κατηγορεί ότι έκαναν προκλητικές αναρτήσεις και νομικές διαδικασίες έχουν ξεκινήσει σε βάρος 293. Από αυτή την ομάδα ο επικεφαλής εισαγγελέας διέταξε τη σύλληψη των 78.

Η διεύθυνση πρόσθεσε πως 46 ιστότοποι έκλεισαν επειδή διαχειρίζονταν «σπαμ ηλεκτρονικού ψαρέματος» στην προσπάθεια να υποκλέψουν δωρεές για τα θύματα του σεισμού και πως έκλεισαν 15 λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εμφανίζονταν ως επίσημοι θεσμοί.

Τον περασμένο Οκτώβριο, το Κοινοβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε έναν νόμο βάσει του οποίου δημοσιογράφοι και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να φυλακιστούν μέχρι και τρία χρόνια για διάδοση «παραπληροφόρησης».

Την περασμένη εβδομάδα η τουρκική κυβέρνηση μπλόκαρε την πρόσβαση στο Twitter για περίπου 12 ώρες από το απόγευμα της Τετάρτης μέχρι τις πρώτες ώρες της Πέμπτης, επικαλούμενη τη διάδοση παραπληροφόρησης, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση πολιτικών της αντιπολίτευσης και ανθρώπων που χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα για να βρουν αγαπημένα τους πρόσωπα και να μοιραστούν πληροφορίες για τις προσπάθειες διάσωσης.

Ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν έγραψε στο Twitter προχθές Δευτέρα πως η Τουρκία βιώνει μια”σοβαρή πληροφοριακή ρύπανση” και πως οι αρχές θα εκδίδουν ένα ημερήσιο δελτίο διόρθωσης των ψευδών πληροφοριών. Μέσα σε μία εβδομάδα από τον σεισμό, έγιναν αναφορές στην κυβέρνηση για περίπου 6.200 τεμάχια ψευδών πληροφοριών και ειδήσεων, πρόσθεσε ο Αλτούν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...