Τουρκία – Αίγυπτος: Συνομιλίες στο Κάιρο για «εξομάλυνση» σχέσεων

Τσαβούσογλου Σούκρι

Για «συγκεκριμένα βήματα» στην «εξομάλυνση» των σχέσεων Τουρκίας – Αιγύπτου έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι.

Ηταν η πρώτη επίσκεψη Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αίγυπτο μετά από μία δεκαετία – από τότε που διακόπηκαν οι επίσημες διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών – καθώς η Αγκυρα επιχειρεί επαναπροσέγγιση με μια σειρά χώρες της ευρύτερης περιοχής, στο πλαίσιο των σύνθετων παζαριών που διεξάγει για τα συμφέροντα του τουρκικού κεφαλαίου.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που κάνουμε συγκεκριμένα βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Αίγυπτο… Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να μη διαρραγούν ξανά οι δεσμοί μας στο μέλλον», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σούκρι.

Ο δε υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον Τσαβούσογλου «ειλικρινείς, διαφανείς και σε βάθος», ενώ δήλωσε ότι «θα έρθουμε σε συνομιλίες (για την αποκατάσταση των πρεσβευτών) την κατάλληλη στιγμή, ανάλογα με τα θετικά αποτελέσματα που θα φέρει». «Υπάρχουν πολιτική θέληση και οδηγίες από τους προέδρους των δύο χωρών, από τη συνάντησή τους στην Ντόχα (σ.σ. σύντομη συνάντηση κατά το πρόσφατο Μουντιάλ) για να ξεκινήσει ο δρόμος για μια πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της λεγόμενης «διπλωματίας των σεισμών», ο Σούκρι είχε επισκεφθεί την Τουρκία τον προηγούμενο μήνα, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν τη χώρα και τη γειτονική Συρία.

Οι σχέσεις Τουρκίας και Αιγύπτου είχαν διαταραχθεί σοβαρά από το 2013, όταν ο τότε αρχηγός του στρατού της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ανέτρεψε με αιματηρό πραξικόπημα τον Πρόεδρο της χώρας Μοχάμεντ Μούρσι, των «Αδελφών Μουσουλμάνων», ο οποίος ήταν στενός σύμμαχος της Αγκυρας. Ο Μούρσι πέθανε τελικά στη φυλακή το 2019.

Οι δύο χώρες έχουν επίσης έρθει σε αντιπαράθεση τα τελευταία χρόνια για τον πόλεμο στη Λιβύη, όπου υποστηρίζουν αντίπαλες παρατάξεις, αλλά και για τα θαλάσσια σύνορα και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων των υπουργείων Εξωτερικών της Αγκυρας και του Καΐρου ξεκίνησαν το 2021, εν μέσω μιας προσπάθειας της Τουρκίας να μειώσει τις εντάσεις με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.

Στο πλαίσιο αυτών των παζαριών, εξάλλου, η Αγκυρα ζήτησε από τα τηλεοπτικά κανάλια της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης που λειτουργούν στην Τουρκία να μετριάσουν την κριτική.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση της Αιγύπτου δήλωσε ότι τουρκικές εταιρείες είχαν δεσμευτεί για νέες επενδύσεις 500 εκατ. δολαρίων στην Αίγυπτο.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...