Τουρκία: Αίρεται το μπλοκάρισμα της κρατικής επιχορήγησης στο φιλοκουρδικό κόμμα HDP

σοσιαλδημοκρατικό, φιλοκουρδικό κόμμα HDP - τουρκία

Το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο ήρε σήμερα το μπλοκάρισμα της κρατικής επιχορήγησης προς την τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (ΗDP), που κατηγορείται από τις αρχές για σχέσεις με το PKK.

Σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, 539 εκατ. τουρκικές λίρες σε κρατική επιχορήγηση (28,7 εκατ. δολάρια) επρόκειτο να δοθούν αυτή τη χρονιά στο HDP.

Το HDP θεωρείται ότι παίζει τον ρόλο του ρυθμιστή στις κρίσιμες προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου. Αυτή την εβδομάδα το κόμμα απηύθυνε πρόσκληση προς την συμμαχία των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης για συνομιλίες σχετικά με την υποστήριξη του κοινού υποψηφίου Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια ώρα ωστόσο, το HDP απειλείται με επιβολή απαγόρευσης της λειτουργίας του, λιγότερο από δύο μήνες πριν από τις εκλογές.

Ένας εισαγγελέας είχε ζητήσει τον Ιανουάριο ενώπιον του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου την απαγόρευση του κόμματος, με κατηγορίες ότι συνδέεται «με οργανικό τρόπο» με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), μια ένοπλη ομάδα που περιγράφεται ως «τρομοκρατική» από την ’Αγκυρα και δυτικούς συμμάχους της. Απορρίπτοντας αυτές τις κατηγορίες, το HDP θα παρουσιάσει την υπεράσπισή του στις 11 Απριλίου ενώπιον του Δικαστηρίου, ανακοίνωσε σήμερα στον ιστότοπό του. Το φιλοκουρδικό κόμμα βρίσκεται στο στόχαστρο μιας αδυσώπητης καταστολής από το 2016, όταν και συνελήφθη ο αρχηγός του Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Ο Ντεμιρτάς καταδικάστηκε δύο χρόνια αργότερα σε τεσσεράμισι χρόνια φυλάκιση, ενώ συνελήφθησαν επίσης πολλοί αρχηγοί και υποστηρικτές του HDP. Το HDP κέρδισε το 12% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του 2018, εκλέγοντας σχεδόν 60 από τους 579 βουλευτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...