Τουρκία – Αλβανία: Συμφωνία για στρατηγική συνεργασία υπέγραψαν Ερντογάν και Ράμα

Ερντογάν
Φώτο αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Την ίδρυση Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας ανακοίνωσαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Έντι Ράμα. Θυμίζουμε ότι τον Ιούλιο το Αλβανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε στρατιωτική αμυντική συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Τουρκίας με 105 ναι, 4 όχι και 4 αποχές.

Η σχετική συμφωνία υπεγράφη την Τετάρτη στην Άγκυρα, όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη ο Αλβανός πρωθυπουργός. Επί τάπητος ετέθησαν επίσης θέματα που αφορούν τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια.

Συζητήσαμε διεξοδικά τις διμερείς μας σχέσεις στις συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε. Μόλις υπογράψαμε το κοινό έγγραφο σχετικά με τη σύσταση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου.

Αυτό το βήμα που κάνουμε θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας σε κάθε τομέα

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Πρόεδρος Τουρκίας

Από την πλευρά του, ο Έντι Ράμα δήλωσε ότι είναι υπερήφανος προσωπικά αλλά και εξ ονόματος της Δημοκρατίας της Αλβανίας «για τη σύσταση με τον πρόεδρο Ερντογάν του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου».

Αναβαθμίζει τη στρατηγική συνεργασία που ανακοινώθηκε προηγουμένως σε μια πιο θεσμική σχέση. Προκειμένου να εργαστούμε πιο στενά, θα δημιουργήσουμε κοινές ομάδες (εργασίας) και θα άρουμε όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Θα εργαστούμε προς την ίδια κατεύθυνση σαν ένα σώμα

Έντι Ράμα, Πρωθυπουργός Αλβανίας

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε και το ζήτημα των Γκιουλενιστών που έχουν βρει καταφύγιο ή χρησιμοποιούν το αλβανικό έδαφος ως προγεφύρωμα για την Ευρώπη.

Στον οικονομικό τομέα, ανέφερε ο Ερντογάν, περίπου 600 τουρκικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Αλβανία, προσφέροντας 15.000 θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά του, ο Αλβανός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν για τη βοήθεια που προσφέρει η Τουρκία στη χώρα του.

Πηγή: cnn.gr

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...