Τουρκία: Ανατολική Μεσόγειος και ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί

Τουρκική σημαία
Πηγή: Eurokinissi

Τη δυσαρέσκειά της εξέφρασε η Τουρκία με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, για την 5μερή τηλεδιάσκεψη που είχαν προχτές οι ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Αιγύπτου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Στο Κοινό Ανακοινωθέν τους οι 5, κατήγγειλαν τις «συνεχιζόμενες τουρκικές παράνομες δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Κύπρου και στα χωρικά της ύδατα», τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και την «εργαλειοποίηση» των ξεριζωμένων, όπως και τα τουρκο-λιβυκά μνημόνια για την οριοθέτηση ΑΟΖ. Επίσης, «καταδίκασαν έντονα τη στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη», λέγοντας πως τα παραπάνω απειλούν τη «σταθερότητα» σε Ανατολική Μεσόγειο και Αφρική.

Ως απάντηση, το Τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει την Κοινή Ανακοίνωση, ως «μία περίπτωση της υποκρισίας μιας ομάδας χωρών που μέσα από τις πολιτικές που ακολουθούν αναζητούν το χάος στην περιφέρεια και την αστάθεια».

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Άκσοϊ έδωσε γραπτή απάντηση σε ερώτηση που απευθύνθηκε στο Υπουργείο σχετικά με την κοινή δήλωση που υιοθέτησαν  οι 5 Υπουργοί Εξωτερικών.

Ο Άκσοϊ μεταξύ άλλων σημείωσε τα παρακάτω: «Με την κοινή τους δήλωση που έδωσαν στην δημοσιότητα οι Υπουργοί Εξωτερικών  της Αιγύπτου, Ελλάδας, Ελληνοκυπριακής Διοίκησης, Γαλλίας και  Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη απέδειξαν ότι με την πολιτική που ασκούν επιδιώκουν περιφερειακό χάος και αστάθεια θυσιάζοντας τις δημοκρατικές ελπίδες των λαών στην ανατρεπτική και αλόγιστη επιθετικότητα των δικτατόρων. Αποτελούν μια ομάδα κρατών, παράδειγμα της διπροσωπίας, που όμως όταν οι επιδιώξεις τους αποτρέπονται από την Τουρκία συνειδητοποιούν την αυταπάτη τους”.

Παράλληλα, καλεί τις εν λόγω χώρες «να δράσουν σύμφωνα με την κοινή λογική… με γνήσιο και ρεαλιστικό διάλογο και συνεργασία και όχι με την προσπάθεια διαμόρφωσης “άξονα του κακού”».

Επικρίνει τις 5 χώρες χωριστά, κατηγορώντας ιδιαίτερα την Αθήνα και Λευκωσία ότι «αντί να εμπλακούν σε διάλογο στην Ανατολική Μεσόγειο, αντίστοιχα, με την Τουρκία και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, βασίζονται σε άσχετους παίκτες εκτός περιοχής», συμπεριφορά που – σύμφωνα με την Άγκυρα – «μπορεί να αποτελεί μόνο κληρονομιά μιας νοοτροπίας εντολοδόχων και αποικιοκρατών».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ επικρίνει ευθέως τη Γαλλία και την εμπλοκή της στο σχήμα αυτό, αναφέροντας ότι «οι προθέσεις της Γαλλίας είναι η δημιουργία ενός τρομοκρατικού κράτους στη Συρία», το οποίο «διαλύθηκε από την (τουρκική στρατιωτική) επιχείρηση “Ειρήνη” της άνοιξης», ενώ την κατηγορεί ακόμη ότι «επιδιώκει να είναι το αφεντικό αυτού του “άξονα του κακού”».

Τις μέρες αυτές, είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της αναβολής της ελληνικής άσκησης «Καταιγίς», σε Αιγαίο και πέριξ της Κρήτης, που παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί μέτρων ενάντια στην πανδημία, φέρεται να συνδέεται ευθέως με την επιδίωξη να κρατηθούν ανοιχτοί οι αμερικανοΝΑΤΟικοί δίαυλοι με την Τουρκία, με τα ανάλογα «ανταλλάγματα».

“Και εμείς στο παιχνίδι..”

Πάντως η Τουρκία, παρά τις προειδοποιήσεις για τις ιμπεριαλιστικές συνεργασίες που προχωρούν στην περιοχή-που την αφήνουν εκτός, δηλώνει τη διάθεσή της να διαπραγματευτεί τους όρους της δικής της ενδεχόμενης συμμετοχής.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, μιλώντας στην εφημερίδα «Μιλιέτ», επέμεινε ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της χώρας του στην περιοχή δεν ανατρέπονται από εξελίξεις όπως η (προσωρινή) «αποχώρηση» των εταιρειών «Eni» και «Total».

Υπογράμμισε ότι βασικό σχέδιο της Άγκυρας, παραμένει η μεταφορά του φυσικού αερίου της περιοχής προς τη διεθνή αγορά μέσω της τουρκικής επικράτειας γιατί είναι συμφέρουσα οικονομικά: «Οι οικονομικές δυσκολίες που βιώνουν διάφορες χώρες και εταιρείες έχουν καταδείξει ότι το να γίνουν ανοίγματα προς τη διεθνή κοινότητα για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω Τουρκίας αποτελεί την πιο οικονομική και λογική επιλογή».

Πηγή: Ριζοσπάστης

Δείτε ακόμα...