Τουρκία : Αβάσιμες και ανόητες οι δηλώσεις της Ελλάδας

Αλλαγή Φρουράς στον Άγνωστο Στρατιώτη, 19 Μαΐου/Πηγή: Eurokinissi

Σε επίθεση εναντίον της Ελλάδας και της ιστορικής αλήθειας προέβη χτες η Αγκυρα, με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων και κάνει λόγο για «αβάσιμες και ανόητες» δηλώσεις από πλευράς του ελληνικού κοινοβουλίου και των ελληνικών Αρχών.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Η 19η Μαΐου 1919, όταν κάναμε το πρώτο βήμα του εθνικού πολέμου για την απελευθέρωσή μας, είναι μια ευλογημένη μέρα όχι μόνο για το έθνος μας αλλά και για όλα τα καταπιεσμένα έθνη που πολέμησαν κατά του ιμπεριαλισμού. Μια τέτοια ημέρα, οι αβάσιμες και ανόητες δηλώσεις του ελληνικού κοινοβουλίου και των ελληνικών αρχών, υπό το πρόσχημα της επετείου της 19ης Μαΐου 1919, δεν μπορούν να συμβιβαστούν ούτε με τα ιστορικά γεγονότα ούτε με τις Αρχές του 21ου αιώνα».

Η ανακοίνωση κάνει λόγο για «εισβολή του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη την 15η Μαΐου 1919», η οποία «προστέθηκε στην κατοχή της Κωνσταντινούπολης…Και αυτή η φοβερή κατοχή χωρίς δικαιολογία έγινε σκηνικό φρικαλεότητας που μετατράπηκε σε μια προγραμματισμένη και επαίσχυντη εισβολή».

Κάλεσε δε την Ελλάδα, να θυμηθεί την πρόταση του πρωθυπουργού Ελ. Βενιζέλου για υποψηφιότητα του Κεμάλ Ατατούρκ για το Νόμπελ Ειρήνης. Ζητώντας οτι «Είναι ανάγκη να κατανοήσει ορθά η Ελλάδα τις αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο αντί να αρνείται, όπως έκανε και στο παρελθόν, να δεχθεί τη χείρα φιλία που της τείνουμε για επίλυση των διμερών μας διαφορών μέσω του διαλόγου». 

Σε αυτό το πλαίσιο και ενοχλημένος από το κάψιμο της τουρκικής σημαίας χθες στην πλατεία Συντάγματος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, προχώρησε σε ένα καυστικό σχόλιο στο Twitter.  “…όταν ο Κεμάλ Ατατούρκ μπήκε στη φλεγόμενη Σμύρνη και του έβαλαν στα πόδια του την ελληνική σημαία για να την πατήσει εκείνος αρνήθηκε”.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε το περιστατικό, τονίζοντας πως τέτοιες ενέργειες είναι αντίθετες με τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του ελληνικού λαού.

Ag

Δείτε ακόμα...