Τουρκία: Χάνει 20 δισ. δολάρια από το μποϊκοτάζ της Σαουδικής Αραβίας

Ριάντ, πρωτεύουσα Σαουδικής Αραβίας
Φώτο Αρχείου / Ριάντ, πρωτεύουσα Σαουδικής Αραβίας / Πηγή: UNSPLASH / Φωτογραφία: ekrem osmanoglu

Από τα τέλη του Σεπτέμβρη η Σαουδική Αραβία επέβαλλε μποϊκοτάζ στην Τουρκία σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Την τελευταία εβδομάδα όλες αυτές οι ενέργειες έχουν αρχίσει να γίνονται πράξη και σε λίγο χρονικό διάστημα θα αρχίσουν να φαίνονται και τα πρώτα αποτελέσματα.

Το μποϊκοτάζ παίρνει τεράστιες διαστάσεις. Η συμμετοχή σ΄αυτό γίνει ακόμη κι από το πιο μικρό κατάστημα ως και τους εμπορικούς και βιομηχανικούς κολοσσούς της Σαουδικής Αραβίας. Όλοι έχουν διακόψει κάθε συναλλαγή με την Τουρκία.

Η κίνηση αυτή έχει φέρει ήδη προβληματισμό στον Ερντογάν καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρά οικονομικά προβλήματα στη χώρα. Όλα αυτά, που παράλληλα κινείται με γρήγορους ρυθμούς και η πανδημία.

Ο Ajlan Al-Aijlan, πρόεδρος στο Συμβούλιο του επιμελητηρίου της Σαουδικής Αραβίας (CSC), σε δηλώσεις του έκανε σαφές πως η συγκεκριμένη δράση θα ζημιώσει κατά 20 δισεκατομμύρια δολάρια την οικονομία της Τουρκίας.

Νομίζω ότι η ακύρωση της μετάβασης στην Τουρκία 1,5 εκατομμυρίου Σαουδαράβων τουριστών θα κοστίσει ακόμα πιο πολύ στην Άγκυρα, ενώ χιλιάδες επενδυτές σε όλους τους τομείς, είτε πρόκειται για εισαγωγές, τουρισμό, επενδύσεις, μποϊκοτάρουν καθετί τουρκικό, ώστε η Τουρκία να σταματήσει να ασχολείται με την κυβέρνησή και τον λαό μας

Ajlan Al-Aijlan, πρόεδρος στο Συμβούλιο του επιμελητηρίου της Σαουδικής Αραβίας (CSC)

Σε μήνυμά του στο Twitter ο Ajlan Al-Ajlan έκανε σαφές πως πρέπει άπαντες να τηρήσουν το μποϊκοτάζ και να βάλουν στη… γωνία την Τουρκία, «τιμωρώντας» έτσι τις παρανοϊκές επιδιώξεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και τις προκλήσεις του εναντίον χωρών της Μέσης Ανατολής και στην Ανατολική Μεσόγειο σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου. «Το λέω με βεβαιότητα και σαφήνεια: Καμία επένδυση, καμία εισαγωγή, όχι τουρίστες … Εμείς ως πολίτες και επιχειρηματίες δεν θα έχουμε καμία σχέση με ό, τι είναι τούρκικο», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Αν και εμφανίζεται απο μερικούς η άποψη ότι ο αραβικός κόσμος είναι πιο αποφασιστικός έναντι της ΕΕ, η οποία είναι ακόμα συζητά για το αν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία και αν θα διακοπούν οι εμπορικές συναλλαγέ, όμως αυτό γίνεται, γιατί και στις δυο περιπτώσεις ΕΕ και Σαουδική Αραβία, υλοποιούν τα στρατηγικά τους συμφέροντα. Συγκυριακά συμβαίνει να είναι διαφορετικά έναντι της Τουρκίας. Διαφορετικά συμφέροντα, διαφορετικές συμμαχίες.

Πηγή newsbomb

Δείτε ακόμα...