Τουρκία: Χειροπέδες στον εμπνευστή του δόγματος “Γαλάζια Πατρίδα”

Χάρτης Περιοχής Ευθύνης «Έρευνας και Διάσωσης» (σύμφωνα με την τουρκική Κυβέρνηση) - Δημοσιεύτηκε στο TWITTER στις 18/10/2020 από τον Υπουργό Μεταφορών της Τουρκίας
Χάρτης Περιοχής Ευθύνης «Έρευνας και Διάσωσης» (σύμφωνα με την τουρκική Κυβέρνηση) – Δημοσιεύτηκε στο TWITTER στις 18/10/2020 από τον Υπουργό Μεταφορών της Τουρκίας

Χειροπέδες στον εμπνευστή του δόγματος “Γαλάζια Πατρίδα” στην Τουρκία. Ο εμπνευστής του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», ο απόστρατος ναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ, συνελήφθη νωρίς σήμερα, Δευτέρα, από τις τουρκικές Αρχές. Ήταν ένας από τους 104 απόστρατους ναυάρχους που υπογράφουν κοινή δήλωση προς την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει η ΕΡΤ, επικαλούμενο τουρκικό μέσο ενημέρωσης αλλά και μία ανάρτηση της συζύγου του στο Twitter, η αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι τους περί τις 06:00 και τον συνέλαβαν.

Η κοινή δήλωση που προκάλεσε οργή

Στην κοινή δήλωση που είχε σταλεί στην κυβέρνηση, οι υπογράφοντες ζητούσαν να μην αγγιχτεί η συνθήκη του Μοντρέ αλλά και να μην απομακρυνθεί η χώρα από τις θεμελιώδεις αρχές του Κεμαλικού κράτους.

«Αποτελεί επιτακτική ανάγκη οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να τηρούν απαρεγκλίτως τις θεμελιώδεις αξίες του συντάγματος, οι οποίες δεν μπορούν να αλλάξουν και δεν μπορούν να υποστούν αναθεώρηση… Καταδικάζουμε και αντιτασσόμαστε με όλη μας την ύπαρξη στις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να φανεί ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό μας Ναυτικό έχουν απομακρυνθεί από αυτές τις αξίες και τη σύγχρονη πορεία που χάραξε ο Ατατούρκ. Διαφορετικά, η Τουρκική Δημοκρατία, όπως δείχνει και η ιστορία, θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με θανάσιμους κινδύνους και επικίνδυνα γεγονότα, που θα έθεταν σε κίνδυνο την εθνική της ασφάλεια» αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στην κοινή δήλωση των απόστρατων ναυάρχων.

Ποιος είναι ο Γκιουρντενίζ

Ο Γκιουρντενίζ θεωρείται ο θεωρητικός του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» που ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει υιοθετήσει κατά μεγάλο βαθμό. Πρώτος αυτός μίλησε το 2006 για αυτή την έννοια που στη συνέχεια παρουσιάστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του (Mavi Vatan).

Με πληροφορίες από sputniknews.gr

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...